САЩ и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха меморандум за разбирателство,

...
САЩ и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха меморандум за разбирателство,
Коментари Харесай

САЩ и ОАЕ инвестират заедно 100 млрд. долара в чиста енергия

САЩ и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха меморандум за съгласие, съгласно който ще развиват планове за чиста сила. Общата инвестиция ще възлиза на най-малко 100 милиарда $, като крайната цел е постигането на 100 гигават часа чиста сила. Крайният период за реализиране на задачата е 2035 година

" Този меморандум за съгласие е значима стъпка напред в нашите взаимни старания за ускорение на нашето групово придвижване към чиста сила ", сподели американският държавен секретар Антъни Блинкен, представен от Reuters.

Сделката, подписана по време на енергийната конференция на Adipec в Абу Даби, е озаглавена " Партньорство за ускорение на чистата сила " (PACE) и обгръща четири съществени стълба: развиване на нововъведения за чиста сила и вериги за доставки, ръководство на излъчванията на въглерод и метан, нуклеарна сила и индустриална и декаборнизация на превоза.
Реклама
Съгласно самодейността ОАЕ и Съединените щати ще обезпечат техническа помощ, ръководство на планове и финансова помощ за комерсиално и екологично устойчиви енергийни планове в други страни. " Заедно ще насърчим широкомащабни вложения в нови енергийни технологии в нашите лични страни, по света и в нововъзникващите стопански системи ", сподели американският дипломат по въпросите на енергетиката Амос Хохщайн в настрана изказване, предадено от държавната осведомителна организация WAM.

В изказването също се споделя, че партньорството ще " събере и подтиква " финансирането и поддръжката на частния и обществения бранш за нововъведения в чиста сила, ръководство на въглерода и метана, усъвършенствани реактори, в това число дребни модулни реактори, и индустриална и транспортна декарбонизация. Инициативата също по този начин ще се концентрира върху вложение в виновни и устойчиви вериги за доставки, поощряване на вложенията в зелено копаене, както и производството на минерали и материали, жизненоважни за енергийния преход.

" Енергийният преход се нуждае от реален, удобен и стопански жизнерадостен проект за реализиране на прогрес в климата дружно с енергийна сигурност и приобщаващ стопански напредък ", споделя в изказването Султан Ал Джабер, министър на промишлеността и напредналите технологии на ОАЕ и специфичен делегат по изменението на климата.

ОАЕ е един от най-големите експортьори на нефт, само че страната влага съществено в създаването на енергийни източници, разнообразни от изкопаеми горива. Пример за това е най-голямата слънчева централа, която се намира в ОАЕ, както и единствената атомна електроцентрала в арабския свят. По проект страната ще бъде хазаин на срещата на върха за климата COP 28 през 2023 година
Реклама
Амбициозният проект на двете страни идва във време на възходящо търсене и свиващо се предложение на нефт в международен мащаб, защото войната в Украйна докара до лимитирано предложение и високи цени за потребителите. На същата конференция, на която беше подписан PACE, изпълнителни шефове на петролни и газови компании предизвестиха за заплахите от ограничение на производството на изкопаеми горива в името на предотвратяването на изменението на климата.
Свързани публикации На прага сме на гражданска война в нуклеарната сила 30 октомври 2022, 13:16 МАЕ: Кризата може да е катализатор за по-чиста и сигурна енергийна система 29 октомври 2022, 08:11 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР