САЩ и няколко от съюзниците им в Европа, включително България,

...
САЩ и няколко от съюзниците им в Европа, включително България,
Коментари Харесай

CNN: САЩ и България обсъждат разполагане на 1000 американски военни


Съединени американски щати и няколко от съдружниците им в Европа, в това число България, разискват разполагането на хиляди спомагателни американски военни – почти по хиляда във всяка страна. Това е част от демонстрирането на поддръжка от Вашингтон „пред лицето на продължаваща експанзия на Москва“, заяви Си Ен Ен (CNN), представена от Дневник. Телевизията се базира на трима чиновници на администрацията, осведомени с хода на разискванията.

Румъния и Унгария са другите упоменати страни, като румънският президент Клаус Йоханис към този момент съобщи, че страната му с подготвеност ще одобри американското наличие в границите на НАТО. Моделът ще следва познатото разполагане на бойни групи в балтийските републики и Полша, добавя CNN.

Европейски посланик обяснил, че и Англия е измежду страните, обмислящи ново изнесено в източните членове на НАТО разполагане на военни елементи. Но не всичките 30 членки на алианса изявявали предпочитание да ги одобряват като натовска задача. Поради това Вашингтон минал към двустранни диалози.

Един от формалните източници описал тази група като „коалиция на желаещите“.

Най-общо казано, задачата на американските военни ще е да отговорят на настояванията, които страни от региона отправяли. Частите могат да работят в Европа едностранно, т.е. под американско командване в цялостно съдействие с националните управляващи и защита или в границите на съществуващи структури на НАТО.

Такъв ход би бил решителна смяна в метода на Съединени американски щати към рецесията заради ясното схващане, че Москва неотложно ще го употребява като доказателство за изказванията си, че НАТО работи нападателно, наближавайки с нови елементи съветските граници. Така, от своя страна, Русия би оправдала скупчването на своята войска по украинската граница.

В понеделник представителят на Пентагона Джон Кирби заяви, че 8500 военни в Съединени американски щати са сложени в нараснала подготвеност да отпътуват за Европа, в случай че президентът Джо Байдън вземе такова решение. Те са предопределени за укрепване на частите на НАТО за бързо реагиране и алиансът ще е този, който ще реши дали желае тази помощ, изясни няколко пъти Кирби на брифинг.

Но ден по-късно той сподели за CNN, че част от тези военни са задействани „само за личните цели на Съединени американски щати, до момента в който проучваме дали се нуждаем от уверяване на двустранна основа на някои от натовските ни съдружници в Европа“. CNN към този момент слага под въпрос и дали президентът ще приказва обществено за обстановката с Русия и опитите да се търси решение по дипломатически път. Писменият отговор на настояванията на Москва от средата на декември за гаранции за сигурността на Русия може да бъде изпратен през днешния ден, добавя телевизионният канал. Информацията на малкия екран опровергава лъжите на премиера Кирил Петков и военния министър Стефан Янев от през днешния ден. В Народното събрание двамата обявиха, че не се планува настаняване на войски на НАТО у нас, а България ще добави с батальон от българската войска южния фланг на алианса на наша територия.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР