САЩ и НАТО обвиниха Русия, че се опитва да влияе

...
САЩ и НАТО обвиниха Русия, че се опитва да влияе
Коментари Харесай

САЩ обвиняват Русия в намеса преди референдума в Македония

САЩ и НАТО упрекнаха Русия, че се пробва да въздейства на изхода от референдума за името на Македония за да не допусне присъединението на страната към Алианса. Изявления в сходен дух направиха както генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по този начин и американският боен министър Джеймс Матис. Шефът на Пентагона през днешния ден беше на посещаване в Скопие.

 © Българска телеграфна агенция
Поредна високопоставена аудиенция две седмици преди референдума за името на Македония. След Могерини, Меркел и Себастиян Курц, американският боен министър Джеймс Матис дойде в Скопие, с цел да поддържа смяната към новото име - Република Северна Македония. Това е и изискването, което би отворило път на страната към НАТО и Европейския съюз.
Джеймс Матис, министър на защитата на Съединени американски щати: Ще се присъедините към алианс, в който страните - дребни или огромни, работят дружно, с цел да ползват споделени правила на национална сигурност, териториална целокупност и независимост от насилване. Докато други се пробват да разрушат тези полезности, като всяват неустойчивост - от Сирия до Украйна.
Пред американски публицисти Матис сподели, че няма подозрение, че Русия финансира акции против референдума и смяната на името на Македония - нещо, което Москва отхвърля.

Македонският министър председател Зоран Заев разгласи, че няма доказателства за съветска интервенция, макар че е осведомен с информацията за мрежа от профили, които популяризират подправени вести в обществените мрежи и обичайните медии. Заев удостовери желанието на Македония да влезе в НАТО и Евросъюза.

Според изследванията на референдума на 30 септември множеството македонци ще поддържат съглашението с Гърция за смяна на името, макар опозицията на националистите.

Не е ясно обаче дали вотът ще събере нужните 50% интензивност, с цел да бъде приет за годен.
 Столтенберг: Русия се пробва да попречва участието на Македония в НАТО Столтенберг: Русия се пробва да попречва участието на Македония в НАТО
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг упрекна Русия, че попречва участието на Македония в Алианса, заяви МИА.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР