САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си

...
САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си
Коментари Харесай

Блинкън: Вашингтон и Пекин трябва да се справят с различията си

САЩ и Китай би трябвало да се оправят с различията си " по виновен метод ", съобщи американският държавен секретар на Анътъни Блинкън, по време на второто си посещаване в страната за по-малко от година.

" Имаме отговорност към нашите два народа - и даже към света - да ръководим по виновен метод връзките сред нашите две страни ", съобщи Блинкън в Шанхай, където се срещна с локалния водач на Китайската комунистическа партия.

Държавният секретар дойде в Китай през вчерашния ден с задача да ускори натиска върху Пекин по редица въпроси, като да вземем за пример поддръжката му за Русия, и в същото време да търси по-голяма непоклатимост. Посещението му стартира от Шанхай, където се чака да участва на баскетболен мач сред два тима с американски играчи в редиците си.

Ръководителят на американската дипломация ще разговоря на следващия ден с китайските водачи в Пекин. Очаква се той да ги призове към въздържаност, до момента в който в Тайван се готви да постави клетва нов президент.

Очаква се също по този начин Блинкън да изрази загрижеността на Съединени американски щати по отношение на комерсиалните практики на Китай, които Вашингтон смята за антиконкурентни - основен въпрос за президента Джо Байдън в тази изборна година.

В същото време той цели и да понижи напрежението сред двете най-големи стопански системи в света, което доста понижа след визитата му през юни. То беше последвано от среща сред Джо Байдън и китайския му сътрудник Си Цзинпин в Сан Франциско през ноември, която докара до обновяване на контактите сред двете армии и съдействие в битката против производството на фентанил - синтетичен опиат, предизвикал голям брой смъртни случаи в Съединени американски щати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР