САЩ и Китай са постигнали принципно разбирателство по някои ключови

...
САЩ и Китай са постигнали принципно разбирателство по някои ключови
Коментари Харесай

САЩ и Китай постигнаха нов напредък по ключови въпроси в търговските преговори

САЩ и Китай са постигнали кардинално съгласие по някои основни въпроси по време на последния кръг от търовските си договаряния тази седмица в Пекин, заяви китайската държавна осведомителна организация Xinhua, представена от Ройтерс.

Двете страни са разискали редица въпроси от съвместен интерес, в това число трансфер на технологии, отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, немитнически търговски бариери, бранш на услугите, земеделие и търговски баланс.

„ Преговорите сред двете страни реализираха значим прогрес в друга стъпка “, уточни китайският президент Си Дзинпин, представен от Bloomberg. Той също по този начин изрази вяра, че „ положителната работа “ на двете страни ще бъде продължена и ще се реализира взаимноизгодно съглашение. Той също по този начин посочи, че прави оценка високо „ положителните работни взаимоотношения “ с американския президент Доналд Тръмп и е подготвен да продължи да поддържа връзка с него.

Си Дзинпин уточни също, че страната му е подготвена да реши двустранните стопански спорове посредством съдействие, само че добави, че „ съдействието има правила “.

Също по този начин двете страни са провели подробна полемика върху установяването на меморандум за съгласие в секторите на търговията и стопанската система, показва още медията, без обаче да дава повече детайлности за неговото наличие.

От своя страна говорителката на Белия дом Сара Сандърс съобщи, че договарянията ще продължат и през идната седмица, само че към този момент във Вашингтон. Тя също по този начин удостовери, че е реализиран прогрес в двустранния разговор.

„ Съединени американски щати чакат с неспокойствие тези по-нататъшни диалози и се надяваме да станем очевидци на още прогрес “, уточни Сандърс. По думите ѝ и двете страни ще продължат да работят върху останалите нерешени въпроси.

Американският финансов министър Стивън Манучин, който също бе част от делегацията в Пекин, също се изрече позитивно за договарянията, като уточни, че той и американският търговски представител Робърт Лайтайзър са имали „ продуктивни срещи “ с китайския вицепремиер Лу Хъ. Двамата имаха среща и със Си Дзинпин по-късно в петък.

„ Чувстваме, че постигнахме прогрес по доста, доста значими и сложни въпроси “, съобщи Лайтайзър, съгласно който към момента има за извършване спомагателна работа.

Въпреки позитивните изявления от Вашингтон и Пекин съгласно американски и китайски източници на Bloomberg позициите на двете страни към момента остават надалеч във връзка с структурните промени на китайската стопанска система, желани от Съединени американски щати. Според тях окончателното съглашение в последна сметка ще изисква среща сред Тръмп и Си Дзинпин. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР