САЩ и Ирак са напът да започнат преговори, с които

...
САЩ и Ирак са напът да започнат преговори, с които
Коментари Харесай

Вашингтон и Багдад започват преговори за изтегляне на международните военни сили от Ирак

Съединени американски щати и Ирак са напът да стартират договаряния, с които ще бъде комплициран краят на наличието на ръководената от Вашингтон интернационална военна коалиция на иракска територия, съобщи Ройтерс, като добави, че концепцията е това наличие да бъде сменено от двустранни взаимоотношения. Световната организация се базира на четири източника, разяснява Българска телеграфна агенция.

Ройтерс показва още, че това е стъпка напред в границите на един към този момент почнал развой, който е бил спрян от войната сред Израел и радикалното палестинско придвижване " Хамас " в линията Газа.

Съединени американски щати са отправили посланието си за договаряния с писмо, връчено от американската посланичка в Багдад Алина Романовски на иракския външен министър Фуад Хюсеин през вчерашния ден, осведомят три източника на Ройтерс. Това е бил знак, че Съединени американски щати отдръпват своите предварителни условия за започване на договарянията, а точно - да спрат офанзивите на военизирани проирански групировки против американски бази в Ирак, отбелязва Ройтерс.

Иракското външно министерство е оповестило единствено, че е било връчено " значимо " писмо и то ще бъде прегледано деликатно от министър-председателя Мохамед Шия ас Судани. Ведомството не е дало повече детайлности.

Предполага се, че възможните договаряния ще продължат няколко месеца, като изходът от тях е неразбираем. Със сигурност не следва евакуиране на американските военнослужещи, които сега са 2500, от Ирак.

" Съединени американски щати и Ирак са покрай съглашение за започване на договарянията на високо военно ниво, които бяха оповестени през август предходната година. Обсъждаме това от месеци ", сподели почитан американски представител за Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР