САЩ и Германия са постигнали пробив в разрешаването на конфликта

...
САЩ и Германия са постигнали пробив в разрешаването на конфликта
Коментари Харесай

САЩ и Германия постигнаха споразумение за „Северен поток 2“, но „различията помежду им остават“

САЩ и Германия са постигнали пробив в разрешаването на спора си за строителството и употреба на газопровода „ Северен поток 2 “. Това излиза наяве от взаимно изказване на Вашингтон и Берлин, оповестено на уеб страницата на външното министерство на Федералната република. Наличеието на пробив по този проблем удостовери и дипломатът от Държавния департамент Виктория Нюланд.

Според Берлин постигнатият пробив би трябвало да помогне за планувания рестарт на връзките сред Съединени американски щати и Германия след сложните години при някогашния американски президент Доналд Тръмп, съобщи ДПА.

Съединени американски щати не престават да са мощно скептични във връзка с съвсем приключения водопровод, както означи и самият американски президент на 20 юли малко след срещата си с немския канцлер Ангела Меркел, само че в същото време Байдън дава знак, че Вашингтон е подготвен да смекчи позицията си за газопровода, който е предопределен да придвижва съветски газ до Германия, заобикаляйки Украйна, която разчита на приходите от преноса на газ.
Снимка: EPA
По време на консултациите с немското държавно управление Съединени американски щати са водили интензивни съвещания с Украйна. Американският посланик Виктория Нюланд отбелязва, че съгласно съглашението Германия се е заела да предприеме ограничения, ако Русия опита да употребява енергетиката като оръжие или извърши нови нападателни дейности против Украйна. В това число влизат вероятни наказания.

Договорена е също поддръжка за Киев в продължение с още 10 години на съглашението с Русия за преноса на газ, което изтича през 2024 година Страните ще работят и за понижаване на зависимостта на Украйна от съветски газ и от приходите от преноса.

В Берлин оповестиха, че Съединени американски щати няма да постановат повече наказания против „ Северен поток 2 “. В случай че Русия употребява енергетиката като политическо оръжие, Германия се ангажира да предприеме ограничения на национално ниво и да работи на европейско за налагане на наказания - в енергийния бранш или други стопански значими браншове.

Освен това Берлин и Вашингтон са се разбрали да бъде основан „ Зелен фонд за Украйна “ с начален капитал от 150 милиона евро, обезпечени от Германия. Целта е посредством присъединяване на частни вложители след това тази сума да нарасне на 1 милиард $.

Това ще включва също водородни планове, енергийна успеваемост и възобновима сила, с цел да може Украйна да стане по-независима от съветския газ. Германия дава обещание техническа поддръжка за свързване на украинската електроенергийна мрежа с европейската.

Кремъл приветства уговорката на Германия към „ Северен поток 2 “

Според държавни източници Меркел в сряда е разговаряла по телефона с съветския президент Владимир Путин и измежду разискваните въпроси е бил и този за " Северен поток 2 ".

В изказване след диалога Кремъл приветства " поредния ангажимент на Германия " за осъществяването на плана, който дефинира като чисто стопански и имащ за цел да усъвършенства енергийната сигурност на Германия и Европейски Съюз.

Възможното продължение на контракта с Украйна за директния транспорт на газ също е било разисквано, съобщи съветското президентство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР