САЩ и Германия разглеждат НАТО като ключов елемент за гарантиране

...
САЩ и Германия разглеждат НАТО като ключов елемент за гарантиране
Коментари Харесай

САЩ и Германия залагат на НАТО

САЩ и Германия преглеждат НАТО като основен детайл за гарантиране на европейската сигурност и акцентират своята ангажираност с правилото на взаимната защита. Това се споделя в взаимната декларация на американския президент Джо Байдън и немския канцлер Ангела Меркел, подписана във Вашингтон в четвъртък. Текстът на декларацията беше публикуван от Белия дом.

" Повече от три десетилетия след обединяването на Германия ние ще продължим да работим неуморно, с цел да подсигуряваме, че Европа е обединена , свободна и в мир. НАТО ще остане крайъгълният камък на тези старания и нашият ангажимент към член 5 по отношение на груповата защита е непреклонен, " се споделя в декларацията.

Документът също по този начин акцентира, че двете страни " поддържат универсалните полезности, залегнали в основата на Устава на Организация на обединените нации, и са обединени в уговорката си да предизвикват правата на индивида на всички места ". " Трябва да демонстрираме, че демокрацията носи резултати както за нашите жители вкъщи, по този начин и по света ", се споделя в декларацията.
 Ценно другарство сред Германия и Съединени американски щати
Ценно другарство сред Германия и Съединени американски щати

Позиции по енергийни трасета

Така Байдън и Меркел дадоха обещание общ фронт против Русия и Китай като съществени закани за демокрацията по света. Двамата водачи се ангажират и да работят против всички прояви на популизъм, корупция и ксенофобия в Европейски Съюз.

Светът, в това число морските пространства, не може да бъде разграничен на сфери на въздействие посредством анексиране на територии или потребление на енергийни потоци, се споделя в документа.

" Като страни, чиито стопански системи зависят от безплатния пренос на артикули по света, ние удостоверяваме сериозното значение на свободата на мореплаване и полет, както и на другото свободно потребление на морето, в сходство с интернационалното право. Този резултат не може да бъде реализиран в свят, разграничен на сфери на въздействие и ние ще се противопоставим на опитите да ги създадем посредством териториално анексиране, определяне на надзор върху цифровата инфраструктура, транснационални репресии или потребление на енергийни потоци като оръжие ", се споделя в декларацията.

В декларацията се отбелязва още, че " всички страни би трябвало да могат свободно да дефинират своето бъдеще, без никакво външно въздействие, насила или владичество от външни сили ".

В документа се показва, че Съединени американски щати и Германия също ще работят дружно, с цел да подсигуряват, че новите технологии се употребяват за поощряване на свободата, а не на репресиите. " Тъй като технологиите трансформират живота на нашите жители, стопанската система и геополитическата среда, технологиите би трябвало да отразяват нашите демократични полезности ", се споделя в документа.
 Ценно другарство сред Германия и Съединени американски щати
Ценно другарство сред Германия и Съединени американски щати

Позиции по енергийни трасета

Вашингтон и Берлин имат намерение да засилят икономическото, научното и техническото съдействие, в това число посредством основаването на нови взаимни структури , се споделя в декларацията.

В изказване на страните се показва, че Съединени американски щати и Германия имат намерение да основат американо-германски конгрес, който ще " дава рекомендации за създаване на взаимно бъдеще " сред двете страни. " За да улесним съдействието по основни стопански въпроси, ще стартираме и стопански разговор сред Съединени американски щати и Германия ", се споделя в декларацията.

В документа се показва, че връзките сред Съединени американски щати и Германия са се " засилили и задълбочили " през последните десетилетия с помощта на взаимоотношението в сферите на бизнеса и науката, работата на неправителствени и проучвателен организации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР