САЩ и Гърция призоваха днес за мирно решаване на морeплавателните

...
САЩ и Гърция призоваха днес за мирно решаване на морeплавателните
Коментари Харесай

САЩ и Гърция зоват за мирно решаване на проблемите в Средиземноморието

САЩ и Гърция приканиха през днешния ден за спокойно решение на морeплавателните разногласия в Източно Средиземно море, откакто държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео стартира двудневното си посещаване в Гърция в миг на нараснало районно напрежение към енергийните запаси, съобщи Ройтерс.

Съединени американски щати и Гърция препотвърждават своето разбиране, че въпросите за морското разграничение би трябвало да бъдат решавани спокойно и в сходство с интернационалното право, обявиха двете страни в взаимна декларация, откакто Помпео се срещна с външния министър на Гърция Никос Дендиас. Двете страни са подготвени също да употребяват всички подобаващи средства, с цел да опазят районната непоклатимост, обявиха двамата след среща в северния гръцки град Солун.

Помпейо преди този момент бе декларирал, че Съединени американски щати са надълбоко загрижени от турските дейности в Източното Средиземноморие.

Съединени американски щати желаят да укрепят енергийните си връзки с Гърция, която желае да се трансформира в енергиен хъб на Балканите, и да оказват помощ на Европа да диверсифицира енергийните си запаси. Атина към този момент внася огромни количества полутечен природен газ от Съединени американски щати. Тя строи плаващ терминал за полутечен газ край пристанището Александруполис, който се чака да придвижва газ за България, а оттова - за Централна Европа до началото на 2023 година Гърция продава мажоритарния пакет акции на пристанището Александруполис и също търси вложител, който да ръководи част от пристанището в Кавала в Северна Гърция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР