САЩ и Франция призоваха Русия да докара делегацията с представителите

...
САЩ и Франция призоваха Русия да докара делегацията с представителите
Коментари Харесай

САЩ и Франция искат Русия да докара делегацията на Асад на преговорите в Женева

САЩ и Франция приканиха Русия да докара делегацията с представителите на сирийския президент Башар Асад на мирните договаряния в Женева, осведоми Ройтерс.

През предходната седмица в швейцарския град беше възобновен осмият кръг договаряния за преустановяване на спора, само че на диалозите не участват представители на Дамаск. Специалният дипломат на Организация на обединените нации за Сирия Стефан де Мистура заяви, че водената от Башар ал Джафари държавна делегация се е върнала в Дамаск за съвещания.

Мистура очакваше договарянията да бъдат обновени през вчерашния ден, само че Джафари напусна Женева в събота и разгласи, че може и да не се върне, защото опозицията упорства Башар Асад да не играе роля в бъдещето краткотрайно държавно управление.

Днес източник, непосредствен до държавната делегация на Сирия, съобщи пред организацията, че делегацията към момента е в Дамаск.

" Казахме на руснаците, че е значимо сирийският режим да бъде на масата за договаряния и да бъде част от тези договаряния и част от полемиката ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън на конференция в Брюксел и добави, че са призовали руснаците да ги докарат на договарянията.

Сирийски представители не са съобщили дали Джафари ще се върне на договарянията, само че в понеделник представител на опозицията акцентира, че протестът на държавното управление слага Москва в неловко състояние.

Тази заран договарящият екип на опозицията дойде в централата на Организация на обединените нации в Женева за обновяване на договарянията с Мистура.

В същото време Франция упрекна сирийското държавно управление, че блокира напъните на Организация на обединените нации и отхвърля да се обвърже за намиране на политическо решение.

Говорител на външното министерство на Франция разясни, че Дамаск е виновен за неналичието на прогрес на договарянията.
Той добави, че Русия би трябвало да поеме отговорност и сирийското държавно управление в последна сметка да взе участие на договарянията.

Няма коментар от страна на Москва. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР