САЩ и ЕС се замислят за последствията от победа на

...
САЩ и ЕС се замислят за последствията от победа на
Коментари Харесай

Bloomberg:А ако Путин победи? Съюзниците на САЩ се боят от поражение, докато помощта за Киев свършва

Съединени американски щати и Европейски Съюз се замислят за следствията от победа на Русия, защото даже със западна помощ украинските въоръжени сили не могат да осъществят пробиви на бойното поле, написа Bloomberg. Поражението на Украйна ще засегне целия свят. Редица страни пробват да заздравят връзките си с Москва, ато се отхвърлят да разчитат на Вашингтон.

Безизходицата към американската и европейската помощ накара съдружниците на Украйна да се чудят какво са отказвали да си показват от най-ранните дни на съветската спецоперация: Владимир Путин може да завоюва.

С повече от 110 милиарда $ помощ, затънала в политически разногласия във Вашингтон и Брюксел, въпросът какъв брой дълго Киев може да удържи съветската офанзива и да отбрани своите градове, електроцентрали и пристанища от ракетни офанзиви, нараства.

Отвъд бедствието за самата Украйна, някои европейски съдружници безшумно обмислят по-широките последствия от неуспеха на НАТО в най-големия спор в Европа след Втората международна война. В тази връзка те премислят опасността от набралата сили и самочувствие Русия за членовете на алианса на изток, оповестиха осведомени източници, поискали анонимност.

Според тях верижната реакция от провалянето на Украйна ще засегне целия свят, защото сътрудниците и съдружниците на Съединени американски щати ще се усъмнят в надеждността на клетвите на Вашингтон, че ще ги отбрани. Последствията от този стратегически неуспех ще бъдат още по-дълбоки от неуспеха с изтеглянето на американските войски от Афганистан през 2021 година И това без да се брои вероятността Доналд Тръмп да завоюва президентските избори следващата година и да извърши отдавнашните си закани да изтегли страната от главните съюзи (включително НАТО) и да реализира съглашение с Путин за Украйна.

Публичните изказвания на водачите демонстрират угриженост. Поддръжниците на Украйна от ден на ден приканват съперниците си да не държат основната помощ пленник на вътрешните политически цели, което в миналото случваше доста рядко.

" Ако Украйна не получи поддръжка от Европейски Съюз и Съединени американски щати, тогава Путин ще завоюва ", сподели ирландският министър председател Лео Варадкар на срещата на върха на Европейския съюз предходната седмица. Там, на фона на възходяща съпротива, водачите не съумяха да се спогодят за пакет от помощ от 50 милиарда евро (55 милиарда долара) за идната година и се бореха да одобрят даже алегоричен жест, който да проправи пътя за участието на Украйна в едно нестабилно и несигурно бъдеще.

В Съединените щати президентът Джо Байдън предходната седмица даде обещание да поддържа Украйна " доколкото можем ", алегорично отстъпвайки от предходните обещания за помощ " колкото е належащо ". Радикалните републиканци в Конгреса отхвърлиха да одобрят 61 милиарда $ поддръжка за Киев за идната година, до момента в който Байдън не отстъпи на настояванията им и не затегне имиграционната политика по южната граница на Съединените щати. Засега опитите за реализиране на съглашение са несполучливи. Пентагонът предизвести в понеделник, че в случай че законодателите не подхващат дейности, парите за нови оръжия за Украйна ще свършат на 30 декември.

В допълнение към възходящото публично неодобрение от разноските за поддръжка на Украйна, разочароващите резултати от контранастъплението на украинските въоръжени сили предишното лято (нейните войски реализираха единствено непретенциозен триумф против укрепените съветски сили) подхраниха въпросите дали декларираната цел на Киев да си върне всички завладени от Путин територии е реалистична. Напоследък съюзнически чиновници се пробват да подчертаят последните военни триумфи на Киев, в това число сполучливите му удари против съветския флот в Черно море, а не бързия прогрес на земята, следен през първата година от борбите.

" Безпокойството от неналичието на помощ за Украйна от двете страни на Атлантическия океан и разочарованието от безизходицата на бойното поле единствено нарастват ", сподели Кристина Берзина, ръководещ шеф на Германския фонд Маршал във Вашингтон. " Перспективата Украйна да загуби още повече територия и даже своя суверенитет към момента се разисква. "

Европейски чиновници споделят, че Русия евентуално ще се опита да завземе повече територия и да унищожи повече инфраструктура, в случай че Украйна не получи оръжията, от които се нуждае, с цел да се отбрани. Според тях, в случай че Киев загуби способността си да се пази, ще би трябвало да одобри съглашение за преустановяване на огъня при изискванията на Русия.

Поддръжниците на Украйна както в Европейски Съюз, по този начин и в Съединени американски щати споделят, че помощта под една или друга форма евентуално ще дойде при започване на идната година. Но е малко евентуално да докара до сериозен пробив на бойното поле, предизвестяват чиновници. Нещо повече, вероятностите стават все по-мрачни, макар че безизходицата на фронта от ден на ден допуска, че борбата може да продължи още доста години.

В балтийските страни публични лица към този момент приканват обществеността да се приготви за идната война, защото силите на Путин няма да бъдат унищожени в Украйна. Дискусията за съветско нахлуване мина от теоретично " в случай че " към съответна подготовка за тази вероятност, която до неотдавна беше немислима.

Въпреки обществените уверения на Байдън, остава отворен въпросът дали Съединените щати и съдружниците са подготвени да изложат войските си на риск, с цел да защитят дребните страни, които в миналото са били част от Съюз на съветските социалистически републики.

" Русия не се опасява от НАТО ", сподели Мартин Херем, началник на естонското военно ведомство, в изявление за локална телевизия предходната седмица. Той пресметна, че съветските военни ще могат да нападат НАТО в границите на една година след края на спора в Украйна, която не е част от алианса.

Други западни чиновници споделят, че на Путин евентуално ще му трябват най-малко няколко години, с цел да компенсира големите загуби, които армията му претърпя в Украйна - да не приказваме за опасност за доста по-боеспособните сили на НАТО.

Но предходната убеденост, че специфичната интервенция ще бъде " стратегическо проваляне " за съветския водач, избледня, сменена в някои кръгове от възходящо съмнение, че залогът на Путин да " надмине " Съединените щати и съдружниците може да се окаже верен.

Финландия, която се причисли към НАТО тази година на фона на възходяща съветска опасност, укрепва защитата и уголемява връзките си в региона на сигурността със Съединените щати. Путин предизвести в неделя, че Русия възнамерява да разположи повече войски по най-дългата си граница с член на НАТО. " Преди това нямаше никакви проблеми. Сега към този момент ще има ", сподели той.

Един западен чиновник допусна, че съветска победа ще провокира поток от бежанци в Европейски Съюз, което от своя страна ще окаже по-голям напън върху техните стопански системи и ще изостри взаимното напрежение. В същото време, съгласно същия чиновник, украинската опозиция ще премине към партизанска тактичност. С други думи, боевете няма да спрат и ще намалеят, само че неустойчивостта по източните граници на Европейски Съюз ще стане непрекъсната.

Някои европейски страни може да се опитат да засилят връзките си с Москва или Пекин, с цел да не разчитат напълно на " ненадеждните " Съединени американски щати, допускат други публични лица.

Тъй като съветските сили евентуално се доближават до границите на Полша, Словакия, Унгария и Румъния, а Крим дава на Кремъл преобладаваща позиция в Черно море, Съединени американски щати ще би трябвало да влагат съществено в своите европейски сили, с цел да обезпечат надеждно възпиращо средство. Това се показва в отчет на Института за проучване на войната, оповестен предходната седмица.

Съединени американски щати ще би трябвало да разпрострат " обилни " сухопътни сили, както и " огромен брой " стелт самолети. Като се имат поради индустриалните ограничавания на Америка, Белият дом ще би трябвало да избира сред поддържането на задоволително сили в Азия, с цел да пази Тайван от евентуална китайска офанзива, или ограничението на натиска на Русия към НАТО.

" Това начинание ще коства цяло положение ", споделиха в отчета си анализатори, водени от Фредерик Каган. " Нещо повече, разноските ще продължат, до момента в който я има съветската опасност – евентуално за неустановен интервал от време. "

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР