САЩ били предизвикали опустошителното земетресение с помощта на програмата HAARP

...
САЩ били предизвикали опустошителното земетресение с помощта на програмата HAARP
Коментари Харесай

Земетресението било предизвикано от САЩ и други лъжи из мрежата

САЩ били провокирали опустошителното земетресение благодарение на програмата HAARP - то било замислено като наказване за Турция. Всевъзможни теории и подправени видеа плъзнаха из обществените мрежи. Ето обстоятелствата:

Проверявайки обстоятелствата, от АРД откриват, че видео, поместено в, на което би трябвало да се вижда детонация на атомна централа в, провокирана от земетресението, в действителност е остаряло - от 4.8.2020 година. При това нито детонацията е в атомна централа, нито фрагментите са от Турция - били са снимани по време на, където починаха повече от 200 души.

Авторът на следствието Паскал Зигелков напомня, че същото видео и преди е било употребявано със спекулативна цел -

Земетресението било провокирано от американците

В средите, податливи на тайни теории, се популяризира и друга дезинформация - че земетресението не било " обикновено естествено събитие ". Ставало дума за " наказателна акция " против Турция, извършена от НАТО или от Съединени американски щати. Турция трябвало да бъде " осъдена " поради. Какви доказателства се показват за тази тайна доктрина? Например това, че доста европейски страни и Съединени американски щати при започване на февруари краткотрайно затвориха консулските си служби в Истанбул. Но както показва АРД - същинското съображение за затварянето на службите са били опасенията от повишен риск за атентати против западни жители в Турция.

Идеолозите на тайните теории акцентират като още една причина напрежението сред Турция и Съединени американски щати, провокирано от. Но както изяснява пред АРД Леа Фрювирт от немския Център за мониторинг, разбори и тактики - всичко това е характерен модел в тайните среди: " Свързването на едно нещо с нещо напълно друго, съпроводено от изказванието, че сред тях има причинно-следствена връзка ".

Всъщност обаче е ясно, че разнообразни неща могат да се случват по едно и също време или едно след друго, без да са свързани между тях. " Въпреки това не е мъчно, при подобаващ метод на поднасяне на информацията, те да бъдат показани като поредна поредност от събития. Но това не потвърждава причинно-следствената връзка. "

Как ли са съумели да провокират сходно земетресение?

Идеолозите на конспирацията разполагат и с отговор на въпроса по какъв начин американците са съумели да провокират - съгласно тях това е станало благодарение на програмата HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), изследваща йоносферата. Споменатите конспиратори са уверени, че тази стратегия носи отговорността за осъществяването на климатични операции, както и за предизвикването на естествени произшествия като трусове, наводнения или изригвания на вулкани, показва пред АРД Фрювирт. Тя изяснява, че в тайните среди има мощна наклонност зад всяко огромно събитие да се допуска съществуването на злостен план и мощна интрига.

Оливер Хайдбах от Германския център за геоложки изследвания декларира по този мотив пред АРД, че трусове не могат да бъдат провокирани благодарение на радиовълни. А неговият сътрудник от същия център Юри Шприц показва твърдото си разбиране, че " постигнатата с програмата трансформация на йоносферата не би могла да аргументи земетресение. А и би било невероятно силата от йоносферата да бъде трансферирана на разнообразни места по Земята ".

Швейцарското издание " Блик " беседва по същата тематика със сеизмолога Филип Кестли, който е безапелационен: " Митът за HAARP е изцяло неоснователен от научна позиция ". Той изяснява, че радиовълните на HAARP не могат да провокират земетресение - това са къси талази, които не могат да обхванат на дълбочина 20 километра, където са се зародили земетресенията по сирийско-турската граница.

В обществените медии може обаче да бъде намерено видео, което сякаш дава доказателства, че зад земетресението стои точно HAARP - тъй като на него се виждат светкавици, които не били обикновено събитие при трусове. Но и това видео не е настоящо, както откриват изследванията на АРД - то е било снимано при земетресение в западната част на Турция на 23 ноември 2022 година. Има и още нещо погрешно. Факт е, че по време на земетресение може да има светкавици, да вземем за пример при къси съединения от развалени електропроводи.

И проруската агитация се възползва от земетресението

Проруските пропагандисти също употребяват земетресението, с цел да популяризират своя разказ. В случая става дума за видео в проруските канали, в което човек, показан като турския публицист Джем Киран споделя, че Русия е подготвена да помогне, само че не и НАТО - макар че и американска военна база е потърпевша от труса. " Американски бойци има, само че те не оказват помощ ", споделя Киран. Истината обаче е напълно друга: както Съединени американски щати, по този начин и доста други страни от НАТО към този момент изпратиха избавителни екипи в Турция.

Това, което не се загатва в проруските канали, е, че въпросният Джем Киран в своя блог и в своите канали популяризира и. На уеб страницата му написа, че желае " да разчупи криворазбраната визия за Русия в Турция и да разпространява тази страна ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР