САЩ биха могли да осъществяват доставки на втечнен природен газ

...
САЩ биха могли да осъществяват доставки на втечнен природен газ
Коментари Харесай

САЩ предлагат да внасят втечнен газ в България вбъдеще

Съединени американски щати биха могли да реализират доставки на полутечен природен газ за България и района на Югоизточна Европа през инфраструктурата, която сега се построява - терминал за полутечен газ в Александруполис и газова връзка сред България и Гърция. Това е коментирал на среща в Солун с българския министър на енергетиката Теменужка Петкова зам.-секретарят на Департамента по енергетика на Съединени американски щати Марк Менезес , заяви пресцентърът на министерството на енергетиката.
Той е изразил поддръжка за подхванатите от българска страна дейности за реализацията на интерконектора Гърция-България, както и за желанието на страната да взе участие в плана за създаване на терминала за полутечен природен газ до Александруполис.
Петкова е в Солун за присъединяване в енергийния конгрес за Югоизточна Европа, в границите на който се е състояла среща на енергийните министри на България, Гърция, Сърбия и Израел.
Регионът на източното Средиземноморие би могъл да е един от стратегическите източници на различни доставки на природен газ за Европа, е общото мнение на Петкова, гръцкия й сътрудник Георгиос Статакис, министъра на Сърбия Александър Антич и Ювал Щайниц от Израел.
Петкова е коментирала, че като вероятни източници на природен газ България преглежда новооткритите офшорни газови залежи в Израел – Тамар и Левиатан, както и това в Кипър – Афродита " и е призовала изчезналата инфраструктура да се построи.
Тя е планувала, че към 2020 година България и районът ще имат различни източници и направления за доставка на природен газ. Дотогава тя се надява да е подготвена газовата връзка с Гърция. " В момента плановата компания интензивно работи за привършване на тръжните процедури за доставка на тръбите и за строителството, като чакаме тези действия да приключат сполучливо през втората половина на годината. Планираме строителството да стартира до края на тази година и да завърши през 2020 година ", уточни Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР