Съседите на Афганистан трябва да забранят на НАТО и Съединените

...
Съседите на Афганистан трябва да забранят на НАТО и Съединените
Коментари Харесай

Лавров: Съседите на Афганистан да забранят на НАТО и САЩ военно присъствие

Съседите на Афганистан би трябвало да забранят на НАТО и Съединените щати да открият военно присъствие след военното евакуиране от страната, разяснява в сряда съветският външен министър Сергей Лавров, оповестяват ТАСС и " Ройтерс ".

Обръщайки се към конференция за Афганистан, с хазаин на Иран, Лавров предизвести, че терористи и нарушители може да се опитат да избягат в страни, с които Афганистан споделя сухопътна граница.

Той призова участниците в срещата да стартират да събират " запаси за финансова, икономическа и филантропична помощ за афганистанците ".

Иран, Пакистан, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан обсъждат Афганистан дружно с Китай и Русия.  Външните министри на прилежащите на Афганистан страни се срещнаха в иранската столица Техеран за еднодневна конференция.

Иранското външно министерство заяви, че целта на събитието е да оформи обединен фронт в апела за образуване на приобщаващо държавно управление в Афганистан, което " би трябвало да отразява демографския и етническия състав на Афганистан ", разяснява представителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде.

Иран резервира посолството си в Кабул отворено след завладяването на талибаните и възобнови полетите до Афганистан през септември, заявявайки, че са останали в непрекъснат контакт с всички страни в Афганистан.

Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахиан изясни, че Иран има " контакти и съвещания по въпросите на сигурността " с талибанското държавно управление.

Китайският външен министър Ван И се срещна с делегация на държавното управление на талибаните по време на визитата си в Катар миналата седмица.

Москва поредно се застъпва за основаването на приобщаващо държавно управление в Афганистан и няма проекти да постанова своите рекомендации на страната, разяснява още Лавров.

" Русия не е склонна да постанова своите препоръки или препоръки на никого. Освен това самата история предлага ефикасни способи за решение на проблеми. Жизненоважно е да се вземат поради ползите на главните етнически и политически сили в страната във допустимо най-пълна степен. Ето за какво ние твърдо и поредно поддържаме основаването на в действителност приобщаващо афганистанско държавно управление ", акцентира той.

" Хората би трябвало да са сигурни, че техните права и законни желания ще бъдат осъществени посредством дейности, а освен с думи и ще бъдат предпазени със закон, сигурно въз основа на почитание към локалните обичаи и традиции ", изясни Лавров, пише
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР