Със зрелищни кукери в Тервел ще изпратят зимата и ще

...
Със зрелищни кукери в Тервел ще изпратят зимата и ще
Коментари Харесай

Със зрелищни кукери в Тервел ще изпратят зимата

Със зрелищни кукери в Тервел ще изпратят зимата и ще отбележат началото на пролетните работи на полето.

В центъра на града обичаят към този момент оживява в комбинация от няколко фигури със страховити маски, оповестяват от общината. Атрактивната сцена е готова за Сирни Заговезни от работещите в детската градина "Здравец " и се чака да събере деца и възрастни в Деня на прошката.

Кукерството в Тервелския край - най-много в селата Честименско и Безмер, също следва традицията на Сирни Заговезни да се обърне тил на злото, означават от общината. Местните хора вършат кукерската маска от вълнен плат и кожа, със страшни очи, уста със зъби от тиквени семки, изплезен език и нос от ръкохватка на кратуна, свидетелства разказът на починалия към този момент Стоян Камбуров от село Честименско, записан преди повече от десетилетие, който децата от клуба за достоверен фолклор в Тервел съхраняват.

Според традицията в селото маската се украсява с пера от петел, патица, фазан. До веждите маската би трябвало да показва злото, а над веждите - положителното, по тази причина на челото се изобразява слънце, поставя се червен и бял конец, гердан от пендари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР