Със заупокойна молитва, отслужена от свещеници на Варненска и Великопреславска

...
Със заупокойна молитва, отслужена от свещеници на Варненска и Великопреславска
Коментари Харесай

Почетоха паметта на Капитан Петко войвода 124 години след кончината му

Със заупокойна молитва, отслужена от свещеници на Варненска и Великопреславска света митрополия, беше почетена  124-aта годишнина от кончината на Капитан Петко челник. Събитието се състоя на Централните градски гробища, където се намират тленните остатъци на великия българин. 

Тракийското сдружение във Варна провежда и тази година тържественият боен обред и полагането на венци на гроба на Капитан Петко челник.

Събитието беше почетено от регионалният шеф проф. Андрияна Андреева, контраадмирал Кирил Михайлов – пълководец на Военноморски сили, заместник-кметът на Варна Илия Коев, районни кметове, свещеници от Варненската и Великопреславска света митрополия, общински съветници, представители на организации, сдружения, политически партии, жители и деца от едноименното учебно заведение „ Капитан Петко челник “ в кв. Галата. 

През 1880 година войводата се заселва във Варна и живее в града до гибелта си през 1900 година. От 1990 година насам кончината му се отбелязва публично на мястото където е заровен. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР