Със заупокойна молитва и полагане на венци и цветя пред

...
Със заупокойна молитва и полагане на венци и цветя пред
Коментари Харесай

Варна отбеляза 123 години от кончината на Капитан Петко войвода

Със заупокойна молитва и полагане на венци и цветя пред гроба на Капитан Петко във Варна бяха маркирани 123 година от гибелта на войводата.

Проявата, проведена от Тракийското сдружение във Варна, почетоха кметът Иван Портних, районни кметове, представители на институции, на Съюза на ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса, жители.

Родственици на Капитан Петко сервираха пръст от родното му място на гроба. Слово произнесе Румяна Вълчева, ръководител на Тракийско сдружение „ Капитан Петко Войвода “.

За живота му във Варна:

В края на Руско-турската война Капитан Петко челник гостува в Русия на ген.Скобелев - по негова покана. Там генералът го показва ня император Александър II, като императорът му дава още един път званието капитан за присъединяване във войната и го награждава с Георгиевски кръст за смелост му подарява имение в Киевска губерния.

Около година се повъртял в губернията, след което я продал и се върнал в България. Но когато стъпил на българска земя, не му разрешили да продължи към задачата му - Източна Румелия, по тази причина остава за малко сякаш във Варна

Самият той се дефинира като " изгнаник във Варна "

През 1892 година бива обвинен, че развива антистамболовска активност и готви нападение против министър-председателя. Бива задържан и изтезаван персонално от варненския градоначалник в подземията на Римската кула. Не е бил изкаран пред съд и без присъда е заточен в остарелия турски сектор до Римската кула до 1894 година

След като излиза, става основател и член на настоятелството на тракийското сдружение " Странджа ", което 56 години след гибелта му ще изпрати искане за основаване на монумент в негова чест. Във Варна живее 20 години, управлява сдружението до последните си дни. На 7 февруари 1900 г на 55-годишна възраст почива от рак на стомаха. Погребват го в старите варненски гробища.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР