Със затворени за търговски полети летища и затъваща икономика, Куба

...
Със затворени за търговски полети летища и затъваща икономика, Куба
Коментари Харесай

Куба започва някои отдавна отлагани реформи

Със затворени за търговски полети летища и затъваща стопанска система, Куба започва първата от серията от дълго време обещани промени, целящи да засилят усложнения частен бранш в страната. Хилядите заведения за хранене, хотели със закуска, автосервизи и десетки други типове частни бизнеси на острова от години работят без способността да внасят, изнасят или купуват артикули от пазари на едро.

Макар че комунистическото държавно управление стартира да позволява всеобщо частно предприемачество преди десетилетие, то резервира държавния монопол върху вноса, износа и покупко-продажбите на едро. В резултат близо 613-те хиляди притежатели на частен бизнес в страната бяха принудени да се конкурират за малобройните артикули в нищожно заредените магазини на дребно или да купуват на черния пазар.

Това ограничи растежа на частния бранш и направи бизнесмените непрекъсната цел на престъпни следствия. След като главният туристически бизнес бе блокиран от новия ковид, оставяйки държавното управление с отчайващо дребни ресурси от твърда валута, предишния месец то разгласи, че ще разреши на частните заведения за хранене за първи път да купуват на едро.

Освен това министрите оповестиха, че частните предприемачи ще могат да подписват контракти за импорт и експорт на артикули посредством десетките държавни компании с импорт-експорт лицензи. През първите четири дни от отварянето на частния бизнес 213 притежатели на заведения за хранене се записаха да купуват бира, брашно, квас, скариди, ром и олио с 20 на 100 понижение от цената на дребно на борсата "Меркабал " в Хавана.

Според държавни медии сходен пазар е бил открит за бизнесмените и в източния град Олгин. Представителите на държавното управление не оповестиха какъв брой контракта за внос-износ са били подписани.

Притежателите на частни бизнеси споделят, че приветстват достъпа до тържищата на едно, макар че някои са скептични поради дългата история на несполучливо използване на стопански промени в Куба или поради периодическите акции против частния бранш във връзка действия, считани за противозаконни, или с претекст прекалено замогване. "Това в действителност е добра самодейност ", споделя Тони Баро, 51-годишен притежател на ресторант в хаванския квартал "Ведадо ", който предходната седмица се е записал да пазари на едро. "Засега не дава отговор на всички упования, само че се надяваме, че в бъдеще ще ги удовлетвори ", споделя той.

Освен ограничавания достъп до покупки на едро, импорт и експорт държавното управление е дало обещание да позволи и основаването на дребни и междинни частни предприятия.

Досега единствената законна категория за частна работа бе лиценз за самонаети лица, макар че в доста случаи самонаетите са в действителност притежатели на преуспяващ бизнес с многочислени чиновници.

Правителството сподели също, че ще позволи необятен бизнес сред частни и държавни предприятия, позволявайки на частния бранш покупко-продажби за покупки и продажби с държавни компании. Много такива ограничения са били обсъждани или утвърдени преди години, без да бъдат приложени от държавното управление или са отмрели с времето. "Дали тези ограничения ще са трайни? Дали не е краткотрайно решение, което след това ще анулират, както са правили и преди? ", споделя Камило Кондис, 34-годишен самонает предприемач. От години кубинското държавно управление е цел на засилени наказания на администрацията на президента Доналд Тръмп, макар че прекъсването на комерсиалните полети поради ковид имаше надалеч по-драматичен резултат за по-малко от пет месеца. Правителството съумя да резервира ниско равнище на инфекцията, само че съгласно оценките стопанската система ще се свие с 8 на 100 тази година след години на съвсем нулев напредък.

"Това е нещо позитивно ", споделя 59-годишната съдържателка на кафене Елба Салдивар пред пазара на едро в Хавана. "Мисля, че ще има повече артикули в бъдеще. В последна сметка печели кубинският народ ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР