Със затоплянето на времето кърлежите се раздвижиха. Вече има няколко

...
Със затоплянето на времето кърлежите се раздвижиха. Вече има няколко
Коментари Харесай

Кърлежите се раздвижиха! Първи случаи на лаймска болест у нас

Със стоплянето на времето кърлежите се раздвижиха. Вече има няколко случая на ухапани, а при три от тях са настъпили затруднения и пациентите са развили лаймска болест. Последният приет в болница е от миналата седмица, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

В обществените мрежи също се популяризират фотоси от хора, които са намерили кърлеж по тялото си след разходка навън. Собственици на кучета сигнализират, че е допустимо домашният любим да внесе кръвосмучещите инсекти вкъщи.

„ Тъй като кучето е третирано с препарат, кърлежът не се закача, само че върви по тялото известно време. И пада в стаята, след което се качва по човека”, изяснява пострадала. Именно по този метод през предходната година дамата е била ухапана от кърлеж, който се е забил в корема й.

Лаймската болест, марсилска или кримска тресчица са най-честите затруднения след захапване от кърлеж. Сред признаците, че кърлежът е заразил даден човек, са зачервяване на ухапаното място, главоболие, висока температура и болки в мускулите и ставите. Може да има провали върху кожата, ставите, сърдечно-съдовата система, очите, нервната система.

Специалистите изясняват, че при захапване от кърлеж най-важна е първата реакция. В домашни условия в никакъв случай не би трябвало да се употребяват олио или вазелин. Кърлежът не трябва да се пипа с голи ръце, нито да се дърпа. Той би трябвало единствено да се раздвижи в две направления, с цел да отпусне пипалата си. Очите ни също би трябвало да бъдат изолирани.

Те поучават още хората след разходка на открито постоянно да се оглеждат - и себе си, и децата.

Снимка: Фейсбук
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР