Със засилването на бежанския поток към България все повече се

...
Със засилването на бежанския поток към България все повече се
Коментари Харесай

Автобус изостави 38 бежанци от Украйна в Добрич

Със усилването на бежанския поток към България от ден на ден се вижда неналичието на съответна реакция от страна на страната, воденето на статистика за влезлите, останалите и настанените на територията на България украински жители

През миналата нощ община Добрич са наложи незабавно да се погрижи за 38 бежанци, дами и деца, идващи от Одеса. Те идват в града с румънски рейс, само че е платено не до крайната им цел, която е държавната база в село Ястребино, а единствено до Добрич, осведоми

20 дами и 18 деца, подхванали дългия и рисков път от Одеса към България, съумяват да дойдат с премеждия до страната ни, само че не и до крайната си цел. Уморени и гладни, те биват оставени в Добрич към 21.30 часа предходната нощ. Успяват да се свържат с кмета на града Йордан Йорданов, който неотложно провежда настаняването им за през нощта в хотели.

"Изключително сме признателни на реакцията на хората в община Добрич ", съобщи Оксана, която е украинка, само че приказва на съветски и споделя, че това в никакъв случай не е било проблем за нея в Украйна.

"Тръгнахме от Украйна доста рано, незабавно щом свърши комендантския час сутринта, спасяваме си децата, тъй като там се стреля и се чуват бомби, споделя Виталина Малицкая. Всичко, споделя тя, първоначално ни се струваше сюрреалистично, като на филм. Но сега, в който започнаха да вият сирените за паника, усетихме, че в действителност всичко това се случва. Много е ужасно да би трябвало да бягаш с децата си, с домашните си любимци. Всичко сега е доста комплицирано, само че сме щастливи, че към този момент не чуваме гърмежите ", добавя Виталина Малицкая. Надеждите ѝ са, че напълно скоро войната в Украйна ще свърши и ще могат да се приберат още веднъж в домовете си.

Според кмета на община Добрич Йордан Йорданов сходни случаи за жалост, евентуално няма да останат изолирани, а ще се случват все по-често, защото липсва каквато и да било държавна организация.

Йордан Йорданов добави, че е в непрестанен контакт с сътрудниците си от други общини в България, с цел да споделят между тях опита си за справяне в сходни обстановки. Истината е, че на този стадий никой не знае нито точната численост на открилите се в страната ни бежанци, нито къде са настанени те, нито каква ще бъде тяхната орис. Стотици въпроси в тринайсетия ден от събитията в Украйна не престават да са без отговор.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР