Със заповед на министъра на земеделието, считано от 13.03.2023 година,

...
Със заповед на министъра на земеделието, считано от 13.03.2023 година,
Коментари Харесай

Спряна е дезинфекцията на границата между България и Турция

Със заповед на министъра на земеделието, считано от 13.03.2023 година, дезинфекционните мероприятия, осъществявани на граничните пунктове сред Република България и Република Турция (Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново) са прекратени, информира  БАБХ.

В случай на утежняване на епизоотичната конюнктура в Турция българската страна е в подготвеност да ги възобнови.

Заповедта е издадена по предложение на изпълнителния шеф на БАБХ на база получено мнение от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), което прави оценка епизоотичната конюнктура в Турция като " доста усъвършенствана ".

Заключението води до оценка, че заплахата от транспорт на екзотични и изключително рискови заболявания от Турция в България и Европейски Съюз е доста понижена.

Дейността по член 190, алинея 1 от Закона за ветеринарномедицинската активност (ЗВД) съставлява профилактична стерилизация и дезинсекция на влизащите в страната транспортни средства през граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на Република България при оповестена епизоотична конюнктура, с оглед недопускане възникването и разпространяването през Граничен контролно-пропусквателен пункт с Република Турция на епизоотични болести по животните на територията на страната и в Европейски Съюз.

Към днешна дата, за разлика от предишни интервали (2013 - 2018г.), обстановката в европейската част на Турция и изключително в Одринския виалет е придобила удобен темперамент, заради което съществуването или неналичието на стерилизация на влизащите в страната транспортни средства не въздейства на проникването на причинителите на екзотични и изключително рискови заболявания по животните в Република България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР