Със заповед на министъра на здравеопазването финансирането на инвитро процедури

...
Със заповед на министъра на здравеопазването финансирането на инвитро процедури
Коментари Харесай

Отново забраниха финансирането на инвитро за жени над 43 години

Със заповед на министъра на опазването на здравето финансирането на инвитро процедури от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) на дами, навършили 43 години, още веднъж е неразрешено.

Припомняме, че на 7 декември 2022 година петчленен състав на Върховния административен съд дефинитивно реши, че дамите, навършили 43 години, имат право на безвъзмездни инвитро процедури. Върховните магистрати оставиха в действие решение на тричленен състав на Върховен административен съд от 1 юли 2022 година, с което бяха анулирани наредбите на член 27, алинея 1, т. 3 и алинея 2 от Правилника на центъра за асистирана репродукция на Център за асистирана репродукция, публикуван от министъра на опазването на здравето, които постановяваха възбрана за разпределяне на финансиране за осъществяване на този тип медицински процедури.

Отменените от съда разпореждания гласяха, че не се прави одобрение на процедурите по реда на Правилника без значение от съществуване на индикациите по член 26 при дами, навършили 43 години към датата на подаване на заявката по член 31, алинея 1. и не се прави финансиране на втори и трети опит по реда на този устав на дами, навършили 43 години към датата на подаване на заявката за втори и трети опит.

На 18 януари обаче министър Меджидиев възвръща анулираните текстове в Правилника, като единствената разлика е, че е записано, че не се прави финансиране и на четвърти опит при навършени 43 години от дамата към датата на подаването на заявката.

Правилникът на ЦАР към този момент е променен според новата заповед. 

Заповедта на министъра може да видите , а решението на Върховен административен съд - .
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР