Със заповед на министъра на отбраната от 14 юни 2022

...
Със заповед на министъра на отбраната от 14 юни 2022
Коментари Харесай

Обявени са 150 вакантни длъжности за срочна военна служба в доброволния резерв

Със заповед на министъра на защитата от 14 юни 2022 година са оповестени 150 вакантни длъжности за приемане на срочна военна работа в доброволния запас. 120 от тях са за длъжността „ младши експерт “, в която признатите ще бъдат на срочна работа в доброволния запас в Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “ град Велико Търново. Останалите 30 са за длъжността „ младши експерт по артилерия и противовъздушна защита “ и там службата се извършва във Факултет „ Артилерия, Противовъздушна отбрана и КИС “ на НВУ в град Шумен.

Провеждането на подбора на претендентите за срочна работа в доброволния запас се прави от териториалните структури на Централното военно окръжие.

Съгласно заповедта на министъра, службата ще стартира от 7 септември 2022 година и ще продължи шест месеца.

Кандидатите подават посредством военните окръжия писмени заявки до началника на НВУ „ Васил Левски “ в период до 16 работни дни от публикуването на заповедта на интернет страницата на Министерството на защитата. Към тях се ползват и посочените в нея документи. Минималното условие за обучение е главно. Могат да аплайват единствено български жители, против които няма формирано наказателно произвеждане за съзнателно закононарушение от общ темперамент. Комисия прави подбора на претендентите, като за класираните военномедицинските органи откриват валидност за работа в доброволния запас.

За място на осъществяване на срочната военна работа е избран НВУ. Успешно приключилите получават удостоверения за добита военноотчетна компетентност на резервисти.

***
След осъществяването на срочната работа, резервистите могат да бъдат признати на военна работа или на работа в доброволния запас във военните формирования на въоръжените сили без осъществяване на конкурс. Те имат преимущество при кандидатстване за работа в държавната администрация, в това число и в органите и структурите в системата за отбрана на националната сигурност, при реализирани равни крайни резултати с други претенденти от извършената процедура.

Всеки български жител до 40 година по негово предпочитание и при изискване, че дава отговор на условията на закона, може да служи във въоръжените сили за период до 6 месеца.

Изпълнението на срочна работа в състава на доброволния запас става посредством подписване на контракт, който обезпечава заплащане, здравно и обществено обезпечаване. Работодателите могат да запазят личния състав си, като обезпечават неплатен отпуск на работниците/служителите и им разрешават да преминат срочна работа в доброволния запас.

Заповедта на министъра на защитата за оповестяване на длъжности за приемане на срочна работа в доброволния запас може да видите ТУК
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР