Със заповед на министъра на околната среда и водите в

...
Със заповед на министъра на околната среда и водите в
Коментари Харесай

Поречието на река Лом вече е защитена местност

Със заповед на министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов е оповестена нова предпазена околност - " Река Лом ".

Целта е запазване на реката и прилежащите ѝ площи , възстановяване на хидроморфологичното ѝ положение, възобновяване на екологичната речна екосистема и поддържане на местообитанията на типове с висока консервационна значителност. Това са главно няколко типа риби, измежду които: огромен щипок (Cobitis elongata), балкански щипок (Sabanejewia balcanica), гулеш (Barbatula barbatula), дребна кротушка (Romanogobio uranocopus), балканска кротушка (Romanogobio kesslerii), горчивка (Rodeus amarus), черна мряна (Gobio cf. obtusirostris). Предвижда се слагането на територията под отбрана да спомогне и за опазването на овалната речна мида (Unio crassus) и речния рак (Astacus astacus).

Новата предпазена околност се характеризира и със забележителни ландшафти , в това число реализирани вследствие на хармонично общуване на индивида и природата, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.
 Местността „ Есетрите - Ветрен” на река Дунав е оповестена за предпазена
Местността „ Есетрите - Ветрен ” на река Дунав е оповестена за предпазена

Целта е опазването на местообитанията на сериозно застрашени типове риби

Тя се намира в землищата на селата Трайково и Сталийска махала (в община Лом), Василовци, Дондуково, Крива бара, Княжева махала и Дъбова махала (община Брусарци), Аспарухово (община Медковец), Динково, Тополовец, Дреновец, Бело поле, Дражинци, Плешивец и Ружинци (община Ружинци), както и в землището на Яньовец (община Димово). Общата повърхност на предпазената околност е близо 3753 декара.

В сходство със Закона за предпазените територии, в рамките на " Река Лом " се не разрешава построяването на уреди, които ще пречат за миграцията на рибите и другите водни организми. Забранено е също строителството на Водноелектрическа централа и развиването на действия, които водят до залпово изпускане на води и внезапна смяна на температурата на водата. Влизат в действие и възбраните за търсене и рандеман на подземни благосъстояния и инертни материали, придвижване на МПС, миене на селскостопанска техника във водните течения и замърсяване с боклуци. Недопустимо е осъществяването на сеч, увреждането на естествената речна растителност и унищожаването на хидроморфологични детайли като меандри, острови, ръкави, пясъчни и чакълести коси, речни крайбрежия.

РИОСВ-Монтана би трябвало да се заеме с отразяването на предпазената територия в кадастралната карта и регистрите на съответните землища в период до една година от влизането в действие на заповедта на Сандов. Защитената околност се вписва и в Държавния указател на предпазените територии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР