Със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Живко

...
Със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Живко
Коментари Харесай

412 изборни секции в област Плевен са под полицейска охрана

Със заповед на основния секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Живко Коцев в ОДМВР – Плевен е образуван щаб, който координира дейностите си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния развой. От 29 септември до 6 ноември 2023 година в Министерство на вътрешните работи работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98, а на територията на ОДМВР – Плевен - денонощната телефонна линия е 064 – 864 – 323. На тях, както и на [email protected], жителите могат да алармират за видяни от тях нарушавания или възможни закононарушения, съотносими към отговорностите на Министерство на вътрешните работи в изборния развой. Създадена е организация за непрестанен режим на обслужване на линиите. Сигнали се одобряват и в районните ръководства, както и на тел. 112.
Всеки един постъпил сигнал бива проверяван обективно, всестранно и в цялостна степен при взаимоотношение с прокуратурата, По формираните досъдебни производства също се организират взаимни следствия. Първа присъда за възпрепятстване на правото на глас бе произнесена в Плевен. Бързо позволение получи случай в плевенското село Пелишат, обвързван с възпрепятстване на упражняването на правото на глас. На 10 октомври в полицията е получен сигнал за заплашван гражданин на селото, чийто документ за идентичност бил погубен за да му бъде попречено да упражни изборното си право. Два дни по-късно, на 12 октомври откритият като създател на отправените закани гражданин на същото село е арестуван за период до 24 часа, формирано е бързо произвеждане, повдигнато му е обвиняване по член 356 от Наказателно-процесуален кодекс и по чл.167 алинея 1 от Наказателен кодекс. Наложена му е мярка за неотклонение „ подписка “. На 18 октомври Районен съд - Плевен е постановил да му бъде наложено административно наказване – санкция в размер на 500 лева
Изградено е и междуведомствено звено за противопоставяне на закононарушенията и нарушаванията на изборния развой, касаещи пазаруването и продаването на гласове и отбрана на политическите права на жителите. В звеното влизат представители на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС. До момента е осъществено цялостно проучване на местата по общините, където се съхраняват изборните материали. 412 изборни секции в региона са под полицейска защита.
Създадена е нужната организация за ускорено издаване на персонални документи. Направено е всичко, с цел да могат жители, които нямат издадена персонална карта или не имат годни документи (лична карта или персонален /зелен/ паспорт) заради изгубване, открадване, разваляне, заличаване или с изминал период, да имат опция да упражнят правото си на глас. Сектор „ Български документи за идентичност “ при ОДМВР – Плевен е основал следната организация за работа:
1. В взаимозависимост от съответните нормативни условия, на жители, подали към този момент заявление за нова персонална карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено уверение за загубен, откраднат, развален, погубен документ за идентичност (лична карта, личен/зелен паспорт) или персонална карта с изминал период на валидност;
2. При неспособност да бъде издадена нова персонална карта до края на работния ден на 27 октомври 2023 година, по искане на жителите, ще бъде издавано нужното им уверение, с което да гласоподават.
За издаване на уверение е належащо:
1.Гражданите персонално да подадат искане в Столична дирекция на вътрешните работи, ОДМВР, районно управление (на МВР) и сектор към районно управление (на МВР) - в интервала от 24 до 28 октомври от 8.30 часа до 17.00 часа и на 29 октомври от 8.30 до 19.00 часа. В случай че работното време на съответното звено БДС е друго, удостоверенията ще се издават в границите на работното време на звеното, като наложително ще се съблюдава интервалът на 28.10.2023 година (събота) и на 29.10.2023 година (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е сложена на входа на пространствата, в които се реализира административно обслужване на жители по линия на документи за идентичност, и на интернет страницата на Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР.
2. Удостоверенията, осигуряващи опция за практикуване на правото на глас в изборите за общински съветници и кметове, се издават единствено след приемане на заявление за издаване на персонална карта.
3. В случай на подадено и записано по непрекъснат адрес заявление за издаване на персонална карта, уверение може да се издаде във всяко районно управление (на МВР) и сектор към районно управление (на МВР), Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР, без значение от оповестения непрекъснат и сегашен адрес.
Удостоверението се издава, с цел да послужи единствено пред секционната изборна комисия и е годно за изборния ден - 29 октомври 2023 година.
Удостоверения за деклариран непрекъснат и сегашен адрес се издават от общинската администрация.
От началото на месец октомври чиновници на РДПБЗН – Плевен са направили инспекции на 197 обекта, в които ще бъдат провеждани изборите и ще бъдат обособени секциите. Специално внимание е обърнато за съществуването на уреди за пожарогасене и опцията за безвредна евакуация на пребиваващите в постройката по време на изборите, при положение на случай. По места органите за ПБЗН са провели и организират инструктажи на членовете на ОИК, по съблюдаване на условията за пожарна сигурност./ОД на МВР-Плевен/
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР