Със заповед на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев от

...
Със заповед на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев от
Коментари Харесай

От утре в столицата влизат нови ограничения заради COVID-19

Със заповед на шефа на СРЗИ доктор Данчо Пенчев от на следващия ден - 19 юли за един месец се вкарват краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на област София - считано от 19.07.2022 година.

Новите ограничения включват наложително носене на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за незабавна здравна помощ, Столична районна здравна ревизия, профилираните институции за даване на обществени услуги, аптеки, оптики и дрогерии.

Спазване на физическа отдалеченост от най-малко 1,5 м , хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности, постоянно проветряване.

Заповедта на Столичното РЗИ включва още - работа от разстояние (надомна), при опция, осъществяване на засилен утринен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични признаци за Covid -19, както и за други остри заразни заболявания. Провеждане на всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни за съществуване на консуматори и личен състав с клинични признаци за Covid -19 и премахване на личния състав от работа до определяне на диагнозата и клинично излекуване.

Противоепидемичните ограничения могат да бъдат изменени според от развиването на епидемиологичната обстановка на територията на област София-град.

Заповедта предстои на обжалване в едномесечен период от публикуването ѝ на интернет страницата на Столична РЗИ пред Административен съд София - град по реда на Административнопроцесуален кодекс. Административният акт предстои на авансово осъществяване , като обжалването не стопира осъществяването на заповедта. Това се споделя в Заповедта на шефа на СРЗИ доктор Данчо Пенчев.

Същевременно от Министерството на здравеопазването оповестяват, че 9 области в страната са на стадий 1 съгласно Националния действен проект за справяне с пандемията от Covid-19. Всички останали са на стадий 0. След извършено през днешния ден съвещание на ведомствения пандемичен комитет в Министерството на здравеопазването излиза наяве още, че все още в интензивни отделения в лечебните заведения в страната са настанени 33-ма пациенти с Covid -19 . Епидемичната конюнктура на този стадий остава спокойна, показват от Министерство на здравеопазването.

В няколко обществени домове в страната са регистрирани огнища на Covid-19, като най-засегнати от новата вълна са възрастните хора.

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания 14-дневната заболяемост от Covid-19 в страната към 17 юли е 165 на 100 хиляди души.

Създадена е организация при нужда лечебните заведения в страната да бъдат снабдени с задоволително количества медикаменти за лекуване на коронавирусната зараза, e решено още на ведомствения пандемичен комитет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР