Със започващия в понеделник Australian Open ще бъде даден старт

...
Със започващия в понеделник Australian Open ще бъде даден старт
Коментари Харесай

Australian Open 2018: Може ли някой да свали Федерер от трона в Мелбърн

Със започващия в понеделник Australian Open ще бъде даден старт на същинската част от новия тенис сезон. Миналата година беше забележителна по две аргументи - невероятния подем на Роджър Федерер и Рафаел Надал и появяването на доста нови лице в челото на международната класация. Сред тях беше и Григор Димитров, който завоюва финалите на АТП още при дебюта си и приключи сезона на историческото за българския тенис трето място.

Със завръщането на част от огромните имена, които лекуваха травми през втората половина на 2017 година, новият сезон се обрисува още по-интригуващ и непредвидим. Това важи в най-голяма степен за борбата за трона в Мелбърн, която по традиция е изпълнена с доста незнайни и много изненади.

Федерер се завръща, с цел да пазят купата си. 36-годишният швейцарец ще опита да завоюва 20-ата си купа от Големия шлем и шеста oт Australian Open, което ще го изравни изравни с рекордьорите в Мелбърн Новак Джокович и Рой Емерсън.

В навечерието на шампионата Федерер наподобява непреклонен на трона в Мелбърн. От физическото положение на обичайните му съперници за огромните титли и от това дали представителите на идващите генерации към този момент са подготвени да се намесят в тази борба зависи дали швейцарецът ще остане там.

Фаворитът

Когато дойде в Мелбърн преди година, Федерер не беше играл повече от шест месеца поради първата по-сериозна травма в кариерата си и заемаше най-ниската си позиция в международната класация от 2001 година - №17. Швейцарецът не беше печелил купа от Големия шлем от четири години и половина и даже най-големите му последователи не чакаха това да се случи още веднъж в миналото.

Година по-късно Маестрото се завръща в Австралия като любимец №1 за трофея. Въпреки че към този момент е на 36 години, той наподобява в отлична физическа форма - за разлика от множеството си съществени съперници в последните сезони, които не престават да се борят с травми. В същото време рекордьорът по трофеи от Големия шлем си остава непреодолимо затруднение за играчите от по-младите поколения.

" Мисля, че Роджър ще отбрани купата си. Миналата година никой не очакваше той да завоюва, върху него нямаше никакво напрежение. Сега може би има, само че то идва извън, а не от самия него. Той е на 36 години, в страхотна форма е и не виждам кой може да му попречи да завоюва още веднъж ", съобщи специалистът на " Евроспорт " Матс Виландер в изявление за " Дневник ".

Букмейкърите също дават огромно преимущество на Федерер пред останалите. Залози за купа на швейцарския деец се одобряват при коефициент 2.87. Най-близо до него са Надал (5.00) и Джокович (7.00), чието физическо положение крие много незнайни преди шампионата.

3109212.mp3

През 2017 година Федерер сподели, че когато е здрав и отпочинал, мъчно може да бъде надвит. След дългата пауза, която си взе през 2016 година, швейцарецът промени фрапантно метода си на корта и стартира да играе свръхагресивен тенис.

Резултатът от тази смяна беше неотложен и извънредно впечатляващ. Той завоюва Australian Open за пръв път от 2010 година, прибави историческа осма купа от " Уимбълдън ", завоюва първия си златен дубъл " Маями - Индиън Уелс " от 2006 година и най-сетне откри решение на огромния проблем в своята кариерата - по какъв начин да победи Надал.

Федерер беше наясно, че на тази възраст няма по какъв начин да печели във физически дуели против по-млади противници. Затова той стартира да взима доста по-рано топката, да играе доста по-навътре в корта и да не дава опция на съперниците да си поемат въздух.

" Той наподобява толкоз освободен и спокоен. Мисля, че това се отразява както душевен, по този начин и физически. Той има деца, семейство, откъсва се повече от играта. Федерер знае по какъв начин да разграничава нещата в действителност добре. Това му оказва помощ бързо да се отърси от загубите, при него няма напрежение. Мисля, че сега той изпитва същинска приятност от тениса ", показа някогашната №1 Крис Евърт в ролята си на анализатор на ESPN.

Една от най-впечатляващите промени у Федерер е методът, по който той нападна топката от бекхенд. Той съумя да трансформира най-слабия удар в арсенала си в едно от най-силните си оръжия. Той взима топката от бекхенд доста рано, като по този метод дава на съперника по-малко време да се пласира и да приготви своя удар. Това се оказа изключително дейно против бруталния топспин форхенд на Надал, който измъчваше швейцареца през цялата му кариера.

През 2013 година на Australian Open Федерер е изиграл единствено 26% от бекхендите си, а през 2017 година - цели 40%. Средната скорост на бекхендите в Мелбърн предходната година беше със 7% по-висока спрямо 2014 година и с 10% по-висока спрямо 2012 година

" Не съм сигурен дали играе най-хубавия си тенис, само че сигурно е най-ефективният. Той към този момент не прави по два-три сечени бекхенда в разиграване. Особено когато води в резултата, играе сервис-воле и не дава на противниците да си поемат въздух. Мисля, че момента Федерер е по-силен състезател, тъй като тактически е по-добър. Тактиката се употребява освен за това по какъв начин самият ти да играеш по-добре, а и по какъв начин другият да играе по-слабо. Според мен Федерер не правеше това в предишното, само че в този момент го прави чудесно ", разяснява Виландер.

Федерер щеше да бъде още по-голям любимец за купата в Мелбърн, в случай че не беше тежкият поток, в който попадна. Той евентуално ще би трябвало да играе със Сам Куери или Милош Раонич в четвъртия кръг. При постигане до четвъртфиналите на пътя му може да застане някой всред Давид Гофен и Хуан Мартин дел Потро.

Белгиецът нанесе последната загуба на Федерер - във финалите на АТП в Лондон, а аржентинецът го победи в четвъртфиналите на US Open. Освен тях в долната половина са още Александър Зверев, Доминик Тийм, Новак Джокович и Стан Вавринка, които са евентуални противници на първенеца в полуфиналите.

Федерер обаче наподобява извънредно впечатляващо на старта на сезона. Той загря за Australian Open с купа от " Хопман къп ", където записа осем победи в осем мача и завоюва всеки един от четирите си самостоятелни дуела - против Юичи Сугита, Карен Хачанов, Джак Сок и Александър Зверев.

" Случилото се предходната година беше полуда. Сега просто съм разчувствуван, че се връщам в Мелбърн. Страхотно е да се завърна като първенец. Нормално е (да бъда фаворит), само че пътят е доста дълъг. Няма да слагам никакво напрежение върху себе си, без значение против кого играя или какъв е жребият. Важното за мен е да имам добра настройка и да съм добре квалифициран ", съобщи Федерер.

Претендентите

Картината в тазгодишния Australian Open е много по-различна спрямо предходни години. 2017 година докара до много разбърквания в челото на международната класация, а физическото положение на нормалните основни кандидати в огромните шампионати буди много терзания.

Анди Мъри и Кей Нишикори се отдръпнаха от шампионата. Новак Джокович, Стан Вавринка и Милош Раонич се завръщат след дълго неявяване поради травми. Световният №1 Рафаел Надал получи следващата си контузия в коляното в края на предишния сезон и не е ясно в какво положение идва в Мелбърн.

Ако е съумял да се възвърне добре, испанецът ще бъде най-голямата опасност за трона на Федерер. Въпреки че може да му се наложи да срещне неуместни за него играчи като Джон Иснър и Марин Чилич, Надал попадна в отличен поток в главната скица.

 Australian Open 2018: Може ли някой да смъкна Федерер от трона в Мелбърн
© Reuters

Надал, също като Федерер, промени много играта си след 2016 година С мисъл да запази тялото си от нормалните натоварвания, на които го подлагаше в предишното, носителят на 16 трофеи от Големия шлем също стартира да играе много по-агресивен тенис.

Форхендът на испанеца още веднъж проработи по познатия метод, а бекхендът му стана доста по-стабилен. В допълнение той фрапантно усъвършенства успеваемостта на началния си удар, което му разрешава да печели доста повече лесни точки, в сравнение с преди.

По отношение на броя трофеи Australian Open е най-неуспешният шампионат от Големия шлем за Надал. Той съумя да го завоюва единствено един път - през 2009 година В три от последните си пет участия обаче испанецът стигна до финала - два пъти загуби след епични петсетови мачове против Джокович (2012 г.) и Федерер (2017 г.), а един път травма му попречи да се пребори със Стан Вавринка (2014 г.).

 Australian Open 2018: Може ли някой да смъкна Федерер от трона в Мелбърн
© Reuters

Джокович е трети измежду любимците на букмейкърите. Ситуацията носителя на рекордните шест трофеи в Мелбърн обаче крие доста незнайни. Докато за Надал е ясно, че всичко зависи от това в какво положение е коляното му, при сърбина въпросителните са както към травмата му, по този начин и към психическата му настройка.

Джокович не е играл формален мач от четвъртфиналите на " Уимбълдън ", когато загуби от Томаш Бердих. Бившият №1 се отхвърли от шампионата в Доха и се завърна на кора едвам в сряда, когато победи Тийм с 6:1, 6:4 в показателен дуел в Мелбърн.

" Беше сложен интервал за мен. Контузиите са най-големият зложелател, против който професионалният състезател може да се изправи. Няма какво да направиш, с изключение на да го приемеш и да опиташ да се възстановиш допустимо най-бързо. Australian Open е нещо доста огромно, това е шампионатът, за който желаех да съм подготвен ", сподели след мача Джокович.

Сърбинът е най-успешният тенисист в историята на Australian Open. Въпреки това все още наподобява малко евентуално той да оцелее в тежкия поток, в който попадна, изключително при очертаващите се мачове против солидни противници още в началните кръгове.

 Australian Open 2018: Може ли някой да смъкна Федерер от трона в Мелбърн
© LAP.bg

Шампионът от финалите на АТП в Лондон Григор Димитров е четвърти в листата с любимците за купата. През 2017 година той направи най-силния си сезон, откогато стартира да се състезава при мъжете. Димитров стартира годината под №17 в света, само че след четири трофеи и 49 победи в 68 мача напредна до историческото за българския тенис трето място.

Българският тенисист сподели неуверена игра в първия си шампионат през 2018 година Той не съумя да отбрани купата в Бризбейн след загуба в полуфиналите от Ник Кириос. Жребият в Мелбърн дава чудесни шансове на Димитров да повтори достижението си от предходната година. Тогава той стигна до полуфиналите, където беше спрян от Надал в зрелищна песетова борба.

Големият въпрос е дали българинът е подготвен да направи идната крачка и да стигне до първия си край в Големия шлем. Всички предпоставки за това са налице, само че съгласно множеството експерти той към момента не може да побеждава най-хубавите играчи в най-големите мачове.

" Не съм сигурен дали е подготвен да завоюва купа от Шлема поради метода, по който играе. Той може да победи съвсем всички играчи, само че към момента е малко променлив в ударите си. Що се отнася до ранглистата, Григор има съвършената игра и всички умения, с цел да бъде №1. За да спечелиш купа от Шлема обаче, би трябвало да си по-постоянен в ударите си ", разяснява Виландер.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Australian Open (568)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР