Със започналите на 24 април 1915 г. арести на стотици

...
Със започналите на 24 април 1915 г. арести на стотици
Коментари Харесай

На 24 април 1915: Начало на арменския геноцид

Със почналите на 24 април 1915 година арести на стотици арменски интелектуалци, най-вече в столицата Цариград и тяхното изтребване малко по-късно, се поставя началото на първия стадий от изтребването на арменското население. Впоследствие разпръснатите по света арменци стартират да означават 24 април като Ден на възпоменаване на паметта на жертвите на арменския геноцид.

При започването на Първата международна война в устрема си да резервира останките от отслабената Турска империя, младотурското държавно управление възприема политиката на пантюркизъм - основаване на голяма турска империя, която, простирайки се до Китай, би обединявала всички тюркоезични нации от Кавказ и Средна Азия. Планът планува турцизиране на всички национални малцинства. Арменското население се преглежда като главно затруднение при реализирането на този проект.

Макар че геноцидът е бил плануван още през 1911-1912 година, младотурците употребяват началото на Първата международна война като комфортен мотив за неговото реализиране.

В навечерието на Първата международна война в Османската империя живеят повече от два милиона арменци. Около милион и половина от тях са избити в интервала 1915-1923 година Останалите са принудително помохамеданчени или намират леговище в други страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР