Със замирането на надеждите за съставяне на правителство се отдалечава

...
Коментари Харесай

Ще оцелее ли бюджетът без актуализацията

Със замирането на очакванията за сформиране на държавно управление се отдалечава и опцията препоръчаната от служебния кабинет актуализация на бюджета (и на пенсиите) да се трансформира в действителност. В очертаващия се къс живот на Народното събрание с поляризирани политически водачи мъчно ще се откри време и единодушие за това, още повече че до тази седмица няма определена даже бюджетна комисия, която да я разиска.

Рамката, която ведомствата на обществения министър Гълъб Донев и финансовия Асен Василев, предложиха, залага на повече доходи, по-голямата част от които са разпределени като разноски, само че дребен дял отива и за стесняване на упования недостиг в края на годината. А точните цифри са: до края на годината в бюджета да постъпят с 2.1 милиарда лева повече от плануваните доходи, от които 1.8 милиарда лева са написани като повече разноски. Това значи и че касовият недостиг ще се свие с към 280 млн. лева до 4.6 милиарда лева

Най-едрият нов разход е за обществени заплащания (575 млн. лева.), като фокус е актуализацията на пенсиите. Идеята е от 1 октомври коефициентът за стаж във формулата за пресмятане на пенсията да бъде нараснал от 1.2 на 1.35, което ще усили пенсиите със приблизително 12.5%, само че към този момент политическите сили лансираха и свои разнообразни разновидности. В проверката на бюджета влизат и 430 млн. лева в допълнение помощи за бизнеса, 335 млн. лева повече разноски за опазване на здравето.

Според служебния кабинет тази актуализация е безусловно наложителна, а без нея страната няма да може да обслужи възможна потребност от спомагателни средства при мощна вълна новозаразени през есента. Действително призната проверка ще е облекчение за кабинет, работещ без парламент, само че има и други гледни точки. Например съгласно икономиста Красен Станчев: " Настоятелна нужда за актуализация на бюджета няма, защото законът за обществените финанси дава задоволително еластичност на което и да е държавно управление да поддържа здравето във фиска. "

Определено всяването на страхове, че без актуализация държавните финанси ще се срутен, е най-малкото пресилване. Първо, към края на юли бюджетът е на плюс от над 700 млн. лева и осъществяването до момента и упованията са за спомагателни доходи, а не за дефицит. Второ, даже не е употребен лимитът за вдишване на дълг - при започване на годината бяха пласирани ДЦК за 0.8 милиарда лева при позволени до 4.5 милиарда лева И трето, сметките за актуализацията са правени при мощно отрицателен сюжет за протичане на есента във връзка с новозаразените с ковид, който може да не се осъществя и надлежно да не се наложат толкоз огромни спомагателни разноски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР