Със залп, произведен от копия на старинни пушки, членовете на

...
Със залп, произведен от копия на старинни пушки, членовете на
Коментари Харесай

С тържествен ритуал Сливен отбеляза 141 години от освобождението си

Със залп, създаден от копия на старинни пушки , членовете на Регионален клуб „ Хаджи Димитър “ при Национално сдружение „ Традиция “ откриха честването на 141 години от Освобождението на Сливен .
Ритуалът във връзка годишнината се състоя на площад „ 17-ти януари “ с присъединяване на представителна рота от Военно формирование 22220 и свещенослужители от Сливенска митрополия. Сред формалните лица бяха кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-областният шеф Камен Костов, ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев, шефове на държавни структури. Да отдадат респект пред паметта на починалите за свободата на Сливен и България и поднесат цветя пред скромния мемориал, напомнящ за отминалите, само че незабравени събития, пристигнаха доста възпитаници и жители, представители на политически партии и публични организации.

Заупокойна молитва и признателен молебен за починалите за освобождението на Сливен и България отслужи Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий, в съслужение със свещеници от храм „ Свети Николай Чудотворец”.
В словото си кметът Стефан Радев уточни огромния принос на Сливен за освобождението и възраждането на Българската страна. „ В този ден отдаваме респект на хилядите наши съграждани, дали живота си за Родината. Въпреки превратностите на ориста, Сливен не стопира да търси своя европейски път и образ. Нека славната памет на нашите предшественици ни въодушевява да работим взаимно за развиването и просперитета на града ни “, означи градоначалникът.

Освен пред възпоменателната морена на площад „ 17 януари”, венци и цветя бяха положени и пред пред бюст-паметника на военачалник Скобелев в центъра на града.
Последните месеци преди освобождението на Сливен са доста трагични. Изтеглянето на турските военни елементи и цивилно население е съпроводено с жестокости, палежи и безчинства. Опожарени са забележителни и значими за поминъка и образованието на града здания, насилени и избесени са десетки почтени сливанлии. От селата се стичат стотици бездомни, беззащитни, гладни и обезверени фамилии. Покрусените и уплашени сливналии са принудени да търсят леговище в горите и планината над града. Двадесет и четирима от сливенските първенци са оковани и отведени в Цариград, а по-късно изпратени на изгнание в Мала Азия.

Затова вестта за приближаването на съветските военни отряди към Сливен е посрещната с неописуема наслада от локалното население. Влизането на съветските елементи е съпроводено от символичната поява на старите войводи Панайот Хитов, с 6 опълченски дружини, и дядо Жельо.
В късния следобяд на 4/17 януари 1878 година, от югозападната част на града - местността „ Харманите”, през днешния ден площад „ 17 януари”, в Сливен навлизат втори дивизион на 13-ти драгунски на Военния медал полк, под командването на майор Кардашевски и елементи от 23-ти Донски казашки полк, с пълководец полк. Н. Бакланов. Тържественото посрещане на останалите елементи от съветската войска става на 8/20 януари в центъра на града. Начело на възторженото голям брой вървят достопочтеният сливенски митрополит Серафим и даскал Добри Чинтулов, чиито песни възвестяват българската независимост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР