Със законови промени консолидират всички ВиК оператори, за да имат

...
Със законови промени консолидират всички ВиК оператори, за да имат
Коментари Харесай

Участъкът Русе- Бяла с обход на гр. Бяла, част от магистралата до Велико Търново, трябва да са готови до 2028 г.

Със законови промени консолидират всички ВиК оператори, с цел да имат достъп до евроинвестиции в районите

Участъкът Русе – Бяла и обходът на гр. Бяла, част от бъдещата автомагистрала до Велико Търново “, би трябвало да са факт до 2028 година Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков на съвещание на парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. В нея участваха и заместник-министрите Захари Христов и Поля Занева-Димитрова, Десислава Паунова – член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, Ирена Георгиева – изпълнителен шеф на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД и други Министър Шишков акцентира пред депутатите от комисията, че неналичието на подробни устройствени проекти, планове и отчуждения е сериозен проблем както за строителството на нови пътища и магистрални сектори, по този начин и за укрепването на свлачища. В тази връзка той означи, че едвам в мандата на настоящето служебно държавно управление автомагистралата от Русе до Велико Търново е оповестило като народен обект, а Министерство на регионалното развитие е одобрило подробните устройствени проекти за секторите Русе-Бяла и Бяла-Велико Търново. „ Вече има подписан контракт и би трябвало да бъде изработен механически план на оборудването. Предстои решение за избор на контрол и проектирането на самия обект “, сподели арх. Шишков. Той подсети, че процедурата за инженеринг на обекта е наследена и нейното преустановяване е означавало да не се съблюдава срокът за строителство. Министър Шишков добави, че поради неналичието на усъвършенстван организационен проект трасето на Автомагистрала „ Европа “ е свършвало на 150 метра от границата, което означавало там постоянно да има тапи от коли. Липсата на проекти забавя и строителството на магистралното трасе от Видин до Ботевград, изключително в секторите сред Враца и Монтана. „ С екипа ми вършим всичко допустимо, с цел да решим проблемите, като в границите на два месеца утвърдих три значими подробни устройствени проекта за огромните инфраструктурни планове “, регистрира арх. Шишков. По отношение на строителството на автомагистралата сред Враца и Монтана министърът осведоми, че през декември следва да се утвърди процедурата за отчуждение на терените за строителство. 

Липсата на подробни устройствени проекти е причина и да не се работи по укрепването на 84 свлачища, по които са платени предплатено над 180 млн. лева през 2020 година, сподели още министър Шишков в отговор на депутатски въпрос. Той осведоми, че е упълномощил разбор, който се чака до няколко седмици, с цел да се реши, по кои обекти може да се работи без Подробен устройствен план. „ Нашата оценка, е че за укрепването на над 50 свлачища ще би трябвало да се организира процедура за утвърждение на  устройствени проекти. На този стадий имаме  настоящи контракти и пари, само че няма опция да бъдат изпълнени “, разяснява арх. Шишков. Според него, анализът ще покаже и кои свлачища са належащи за подсилване и по кои работата не е от незабавен порядък. По думите му заложените инхаус процедури за укрепването на земните маси са същите, както и за строителството на секторите от Автомагистрала „ Хемус “. „ За да продължи строителството е належащо Народното събрание да откри формула по какъв начин то да е законно, да има контракти със строителите и да има гаранция за обектите “, разяснява арх. Шишков. В тази връзка той прикани да се намерения така наречен снабдители да бъдат трансформирани в строители, с цел да може страната да може да претендира за гаранции за Автомагистрала „ Хемус “ и всички планове с инхаус процедури. „ Така ще може строителите умерено да строят, страната ще може да заплаща и да желае гаранция “, сподели арх. Шишков. Той добави, че ще предложи изменение за Закона за устройство на територията, като се вкара на текст за толерантност, с цел да може да се узаконят обектите. 

По време на съвещанието министър Иван Шишков сигнализира и за юридически проблем, подбуден от решението на предходното Народно заседание, договорите с компаниите за настоящ ремонт и поддръжка да бъдат прекъснати до 30 септември. Проблемът е обвързван с договорите за полагане на маркировка, по които няма превъзлагане като средства, само че са спрени. „ Има пътища които са асфалтирани, само че не може да се постави маркировката и по тази причина би трябвало дружно с депутатите да се позволи този проблем “, съобщи арх. Шишков. Той добави, че Министерство на регионалното развитие готви разбор за положението на пътищата и за настоящите и съществени поправки, които са били възлагани, както и незавършените обекти. Той напомни, че казусът е почнал през 2020 година, когато са предоставени поправки за над 1 милиарда лева при бюджет на АПИ от 300 млн. лева По този метод е нямало средства, с цел да се заплати на компаниите. Според арх. Шишков,  предоставеният разбор на пътищата ще покаже и какъв брой от обектите не са приключени. Той счита, че в доста от обектите има възлагани от АПИ софтуерни планове, каквито не съществуват в Закон за устройство на територията. „ Има безспорни пътища от начало до край съществени, има настоящи, само че има и такива, които са настоящи, само че с детайли, правени по главен ремонт “, изясни той. 

До края на 2023 година ще продължат проектантските действия по създаване на тунела под Шипка, стана ясно на съвещанието след запитване на депутати. В същото време се преглеждат и опциите за актуализация на съществуващия механически план за създаване на довеждащи пътища от южна страна, в това число обходен път на Казанлък. Според министър Шишков, връзката по оста север-юг е доста значима и означи, че е направено доста малко досега. По думите му предпочитани би трябвало да бъдат плановете за тунел под Петрохан и тунел под Прохода на Републиката, който да поеме главното натоварване по оста Русе- Маказа. „ За страдание, тунелът под Шипка, както и обходният път на Габрово, са двулентови, което няма да разреши да поемат целия трафик от „ Дунав мост “ в посока Кулата “, разяснява арх. Шишков. По думите му построяването на огромните инфраструктурни планове и пътни връзки ще подкрепи районите и тяхното развиване. 

Проблемът със свлачището, което е преди тунел „ Железница “ на Автомагистрала „ Струма “, е от октомври 2020 година, сподели в отговор на депутатско запитване районният министър. Той уточни, че това е повода да не може да се пусне придвижването през тунел „ Железница “, а оборудването е готово. „ Имаме концепция да разделим на два стадия процеса по подсилване на свлачището на Автомагистрала „ Струма “ на два стадия. Първоначално ще се направи подсилване на свлачището и ще се пусне придвижването в тръбата от Гърция към София. След това ще се направи изцяло подсилване на свлачището и ще се пусне трафикът и в другата посока. Предстои внасяне на механически план за подсилване на свлачището “, сподели още Шишков. По отношение на завършването на цялата автомагистрала „ Струма “ районният министър увери депутатите, че се чака след привършване на екологичните процедури в Министерство на околната среда и водите да може да се вземе изрично решение за разновидността, по който да се построи аутобана през дефилето. 

Министърът осведоми, че се готви изменение на плана на Закон за ВиК, с което всички ВиК оператори в страната да станат част от консолидираните територии. „ Така ще имат достъп до евросредства за вложения.

Предстои да се направи и разбор за настоящото положение на ВиК мрежата в страната, с цел да се види действителното ѝ положение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР