Със законопроекта за частната охранителна дейност МВР се намесва в

...
Със законопроекта за частната охранителна дейност МВР се намесва в
Коментари Харесай

МВР се включва в одържавяването и регулирането на пазарни услуги

Със законопроекта за частната охранителна активност Министерство на вътрешните работи се намесва в комерсиалната активност на сдруженията, предоставящи охранителни услуги. Това е мнението на Индустриален клъстер " Сигурност ", към Българската стопанска камара и Съюза на Фирмите за защита и сигурност (СФОС).

На конференция във вторник браншовите организации разясниха плана на нов закон за частната охранителна активност и измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи. Текстът на закона урежда връзките в частната охранителна активност, която е всъщност е комерсиална активност. В същото време новият закон урежда поредност от лицензионни режими, които вместо да олекотят административната тежест върху бизнеса, я усилват, разяснява Татяна Иванова, ръководител на Клъстер " Сигурност ". 

По думите ѝ законопроектът е в прорез с европейското законодателство в региона на конкуренцията и с това, че се вкарват дискриминационни ограничения във вътрешния пазар. Законът контролира икономически връзки, каквито са услугите за частна охранителна активност, а това е неприемливо, защото се нарушава правото за идентични условия за стопанска активност, попречване корист с монополно състояние, нелоялна конкуренция и отбрана на потребителя, разясняват от сектора.

Законът залага рестрикции, с които нарушава правото на сдружаване и директно се намесва в охранителния бизнес като задължава частните охранителни компании да членуват в браншови организации. В противоположен случай ще бъде отнеман лицензът им. 

Новият закон за частните охранители ще сътвори неустойчивост в бранша, където работят към 120 хиляди души. Новите ограничения ще обиден най-вече по-малките охранителни компании. Новите ограничения ще обиден и възложителите на охранителни услуги. 

В същото време на охранители ще се вменяват пълномощия по защита на публичния ред. " Няма по какъв начин да се " аутсорсват " действия на частните охранителни компании към Министерство на вътрешните работи ", разяснява Иванова. По думите ѝ частните охранители постоянно са били сътрудници на Министерство на вътрешните работи, само че не могат да се изземват функционалности на ведомството, както и назад - Министерство на вътрешните работи не може да се намесва на пазара на охранителни услуги. 

Беше коментиран и гафът с това, че към законопроекта са добавени мнения на три от браншовите организации, които обаче са към остарял законопроект. На процедура се оказва, че без да са давали мнение по новия законопроект, организациите са включени в новия законопроект със остарели мнения. Така е заобиколено публичното разискване и забележките, които биха били направени във връзка с текстовете, разяснява Иванова.

От камарата разясниха и измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи, както и упованието от 1 януари 2018 година да проработи новото държавно дружество, което само остана от така наречен промени на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова при предходния мандат на ГЕРБ. Опасенията на сектора са, че с държавна поддръжка предприятието ще се включи в действия, които фигурират на свободния пазар. Това ще докара до монополно състояние и нерегламентирана държавна помощ, считат от камарата. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР