Със закъснение от почти седмица след избухването на мегааферата за

...
Със закъснение от почти седмица след избухването на мегааферата за
Коментари Харесай

Аферата Cambridge Analytica: Зукърбърг призна за грешки на Facebook

Със забавяне от съвсем седмица след експлоадирането на мегааферата за източването на персоналните данни на 50 млн. консуматори, създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг разгласява самопризнание, че мрежата е „ направила неточности “ и се извини.

Фейсбук има доста работа, с цел да усъвършенства услугата, написа Зукърбърг в персонално и дълго изказване. Той акцентира, че носи персонално отговорността за протичащото си и дава обещание, че ще обезпечи на потребителите по-добър надзор върху потреблението на персоналните им данни.

Фейсбук е окото на бурята дружно с английската консултантска компания Cambridge Analytica (CA), която беше упрекната, че е изтеглила без разрешение персоналните данни на 50 млн. консуматори на обществената мрежа и е основала програмен продукт за прогностика и манипулиране на електоралното държание за акцията на Доналд Тръмп през 2016 година

CA е употребила приложението Thisisyourdigitallife, създадено от третата фигура в абсурда – съветския академик Александър Коган, с цел да събере данните. Фирмата се е възползвала от пропуск в сигурността, за който обществената мрежа е знаела, твърди някогашен чиновник на Фейсбук.

„ Когато данните изоставен сървърите на Фейсбук, компанията губи информацията и контрола върху това какво се прави с тези данни ", разяснява някогашният управител по употребата Санди Паракилас пред английска парламентарна комисия, представен от „ Фигаро “.

Въпреки че е мощно ревностен към личната си осведомителна сигурност, Фейсбук разполагаше със напълно малко средства, с цел да открие възможни злоупотреби при потреблението на данните, продължава Паракилас. Фейсбук знаеше какво се случва, само че не предизвести никого, споделя той.

Макс Шремс, австрийски деятел за отбрана на персоналните данни, прибавя, че Фейсбук е знаел за опциите за корист от 2011 година През 2012 година той се е срещал с представител на мрежата, който обаче упорствал, че няма никакъв проблем:

" Те обявиха експлицитно, че от тяхна позиция, употребявайки мрежата, вие се съгласявате, че други хора могат да конфигурират приложения и да събират персоналните ви данни “. Нямало метод Фейсбук да разбере дали компаниите, които събират информация, съблюдават разпоредбите за отбрана на персоналните данни.

Аферата към този момент коства доста на обществената мрежа и евентуално вредите ще се усилят. Няколко адвокатски адвокатски фирми оповестиха през вчерашния ден, че са подали групови искове от името на жители и акционери. Междувременно стартира акция с апели за заличаване на профилите във Фейсбук #deletefacebook.

На този декор корпоративният колос съумя да възвърне леко позициите си след срутва на акциите му в понеделник и вторник на Нюйоркската борса.

Създателят на " Thisisyourdigitallife " се отбрани от обвиняванията за противозаконни деяние, като сподели, че CA и Фейсбук се пробват да му стоварят всичко. „ Ние мислехме, че вършим нещо изцяло обикновено “, сподели преподавателят по логика на психиката от университета в Кеймбридж пред Би Би Си. По думите му CA го е уверила, че всичко е законно и съгласно разпоредбите Фейсбук за потребление на данните.

Марк Зукърбърг беше поканен да се яви пред английската парламентарна комисия, която му даде период за отговор до понеделник. Той е получил същата покана и от Европейския парламент, който разгласи, че ще направи „ цялостно следствие “ на аферата.

В понеделник прокуратурите на Ню Йорк и Масачузетс и федералната комисия по търговията започнаха следствия против обществената мрежа.

СА, филиал на английската компания са маркетинг Strategic Communication Laboratories (SCL), се счита за близка до английските консерватори. Тя има офиси в Лондон, Вашингтон и Ню Йорк.

В основаването й взе участие Стив Банън, някогашният крайнодесен консултант на Доналд Тръмп.

Говорител на английската премиерка Тереза Мей заяви, че министерството на защитата е имало контакти със SCL, само че те са завършили през 2014.

Мей съобщи, че е „ мощно разтревожена “ и прикани компанията да сътрудничи на следствието на английската комисия за отбрана на персоналните данни (ICO).

Във втората част на журналистическото следствие на Channel 4 News, излъчено във вторник, някогашният шеф Александър Никс, акцентира ролята на СА в акцията на Тръмп през 2016 година Проучвания, разбори, „ ние управлявахме интернет акцията му “, декларира Никс, който бе уволнен във вторник вечерта.

В закъснялото изказване за абсурда Зукърбърг споделя, че програмата на Александър Коган, основана през 2013 година, е конфигурирана от 300 000 души - тези хора сами споделят данните си, както и данни на приятелите им. 

Правилата на Facebook, който не разрешават потреблението на данни за комерсиални цели са от 2014 година - от този миг приложения като това на Коган не могат да доближат до данни на приятелите, без тяхното единодушие.
Коган споделя през 2015 година данните с CA, а когато Фейсбук научила това, поискала незабавно данните да бъдат изтрити. Едва предходната седмица Зукъбърг научил, че СА може да не е изтрил данните.

Зукърбърг заяви какви ограничения ще вземе мрежата:

Ще проверява всички приложения, които са събрали огромни количества информация и това е станало преди смяната на платформата през 2014. Ще бъде изработен цялостен одит на всяко съмнително приложение. 

Още по-силно ще бъде стеснен достъпът до данни, с цел да се предотвратят други злоупотреби. Ще бъдат понижени данните, които давате на приложение - те ще знаят единствено вашето име, фотография на профила и имейл адрес. Facebook ще изисква от разработчиците да подписват контракт.

Facebook ще направи по-лесен достъпа ви до информацията кои приложения сте употребили и на кои сте разрешили да употребяват данните ви. По явен и елементарен метод ще можете да оттегляте правата, дадени на тези приложения. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР