Със своя заповед директорът на Регионалната инспекция по околната среда

...
Със своя заповед директорът на Регионалната инспекция по околната среда
Коментари Харесай

Има ли забранени за бране билки на територията на Пловдив през тази година?

Със своя заповед шефът на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив), Ивайло Йотков, разпредели количествата билки под специфичен режим на запазване и прилагане за 2024 година на територията на екоинспекцията.

В институцията са постъпили две заявки за изкупуване на билки под специфичен режим от страна на билкозаготвителни пунктове в с. Богдан и в с. Иганово, общ. Карлово . След направени инспекции за тях е открито, че дават отговор на условията и не са правили нарушавания на специфичния режим до момента.

Отпуснатите от Министерството на околната среда и водите количества са разпределени сред тях, като типовете билки са следните: цвят червен божур, грудка червен божур, кори зърнастец елшовиден, цвят лечебна иглика, корен лечебна иглика, филиз лазаркиня, лист бясно биле, корен бясно биле, филиз лековит ранилист, корен лековит ранилист, корен решетка и филиз тлъстига лютива . Предстои билкозаготвителите да показват в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив информация за находищата, от които ще се събират растенията и лист на публично упълномощените билкосъбирачи .

Заповедта е издадена според условията на Закона за лечебните растения правила и условия за събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения.

Тя ще бъде сведена до знанието на регионалния шеф на област Пловдив, кметовете на общини на територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив, Регионалната дирекция по горите, териториалните поделения на държавните ловни и горски стопанства, като тези институции са длъжни да се съобразят с нея при осъществяване на отговорностите им за издаване на позволителни за прилагане на лечебни растения под ограничаващ режим, като екоинспекцията ще реализира надзор по спазването й.

Ограниченията не се отнасят за събирани за персонални потребности билки в избраните от Закона количества.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР