Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от

...
Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от
Коментари Харесай

Президентът издаде указ за освобождаването на Иван Гешев

Със собствен декрет на съображение член 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи през днешния ден Иван Гешев от длъжността основен прокурор на Република България. 
Това оповестиха от прессекретариата на президента.
На 12 юни Висшият правосъден съвет (ВСС) гласоподава отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор с 16 гласа " за " и 4 гласа " срещу ". Това стана допустимо, откакто Народното събрание промени изискуемия брой гласове за освобождение на основния прокурор от 17 на 13.
До освобождението на Иван Гешев се стигна, откакто в програмната си тирада още преди да бъде формирано държавно управление сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като претендент тогава за министър-председател, съобщи, че първа точка в работата на Министерството на правораздаването ще бъде отстраняването на основния прокурор Иван Гешев.
Гешев встъпи в служба като основен прокурор при започване на 2020 година Неговият мандат е седемгодишен.
За да се приключи процесът до неговото премахване от служба, беше належащо Висш съдебен съвет да изпрати на президента решение и той да подпише декрет за освобождение от поста основен прокурор.
За Гешев прекратяването на мандата, което е акт без казус в най-новата история на България, влиза в действие от момента на подписването, за Висш съдебен съвет - слез публикуването на указа в Държавен вестник. Започва да тече седемдневен период за разкриване на процедура за избор на нов основен прокурор.
Номинации могат да вършат членове на прокурорската гилдия, както и министърът на правораздаването. Според последните промени в Наказателно-процесуален кодекс за избора са нужни към този момент 13 гласа, а не 17.
Иван Гешев беше определен от същия състав на Висш съдебен съвет през 2019 при невиждани митинги срещу кандидатурата му. Първият път президентът отхвърли да подпише указа за назначението му, а когато правосъдните кадровици повториха избора си, подписа, като означи, че Гешев не дава отговор на изискванията за този пост.
Буквално по-късно сред основния прокурор и президента избухна война, чиято кулминационна точка беше влизането на прокуратурата в президентската администрация. Последваха обвинявания към съветници на президента.
Последваха всеобщи митинги, Радев излезе с вдигната ръка при хората и извика " Мутри вън " по посока на Гешев " и - тогава - премиера Бойко Борисов.
След гърмежа до амтомобила на основния прокурор на 1 май за него стартира противоположното преброяване. Той се оплака за напън да се отдръпна, като загатна някогашния министър председател Бойко Борисов, а в деня на отстраняването си - и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.
Гешев влезе и в спор със своя заместител Борислав Сарафов, който заприказва за политическо въздействие в прокуратурата.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР