Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от

...
Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на Иван Гешев

Със собствен декрет на съображение член 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи през днешния ден Иван Гешев от длъжността основен прокурор на Република България, оповестиха от прессекретариата на президентството.

Припомняме, че на 12 юни Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) гласоподава да освободи предварително от Гешев. Това стана с поддръжката на 16 членове на съвета, срещу гласоподаваха четирима. А гласуването се организира в отсъствието на Гешев, който бе на работно посещаване в Европейския парламент в Страсбург през идващите два дни.

В Съвета бяха импортирани две оферти за предварително преустановяване мандата на Гешев. Едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го насочиха. То беше обвързвано с наличието на израелски специалист на мястото на гърмежа против кортежа на Гешев на 1 май.

Второто предложение бе поради нарушавания на Етичния кодекс, осъществени от обвинител номер 1. На конференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и съобщи, че е „ ясно какъв е политическият отпадък в Народното събрание “.

След указа на президента се чака Гешев да приказва. Поне по този начин се зарече той, до момента в който бе в Страсбург.

Междувременно Асоциацията на прокурорите излезе през днешния ден с остра позиция против освобождението на основния прокурор от Висш съдебен съвет. Това се случи часове преди указа на президента.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР