Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от

...
Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от
Коментари Харесай

Румен Радев подписа указа за освобождаването на главния прокурор

Със собствен декрет на съображение член 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи през днешния ден Иван Гешев от длъжността основен прокурор на Република България. Това оповестиха от пресцентъра на президента. 

Главният прокурор беше освободен от служба след дълга процедура, а настояването за неговото предварително премахване беше импортирано от четирима представители на прокурорската гилдия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е по отношение на изявлението на Гешев на конференция от 15 май, по време на която той назовава българските политици “политически отпадък ", което по думите на вносителите накърнява престижа на правосъдната власт. След признатите промени в Закона за правосъдната власт, освобождението от служба на основния прокурор стана с гласовете на 13 от членовете на Висш съдебен съвет.

Иван Гешев встъпи в служба на 18.12.2019 година Преди това бе заместител на основния прокурор при ВКП, административен началник на Специализираната прокуратура, прокурор в Софийска градска прокуратура с сан " Прокурор при ВКП и ВАП. Работи в Софийска районна прокуратура, Столична следствена работа, Следовател в Столична следствена работа, помощник-следовател в 05 РПУ-СДВР-МВР, Оперативен служащ. 

Очаквайте детайлности!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР