Със своите 67 години Ели Сабо е доайенът в съдийския

...
Със своите 67 години Ели Сабо е доайенът в съдийския
Коментари Харесай

Бивш офицер от армията на Израел претегля 400-те лодки на гребния канал в Пловдив

Със своите 67 години Ели Сабо е доайенът в съдийския екип на Световното състезание по гребане в Пловдив. Той е някогашен офицер от армията на Израел, само че върви на всички огромни шампионати като доброволец. Като подобен идва и в България с „ задача като за международно “. Неговото работно място е в хангар №14 на гребния канал. Задачата му е да ревизира тежестта на всички 400 лодки преди да влязат на съревнование и след финала на всяка гонка. Докато беседваме с него, той сложи на теглилките излезлите от водата 11 скифа (лодки с един гребец) и предостатъчно означи – в стандарт. Това означаваше, че нито един скиф не е бил с тегло под 14 кг. Следователно надпреварата е било почтено.


„ Понякога лодката може да бъде по-лека и тогава ние съдииите прикрепяме тежести на дъното, с цел да доближи общоприетото тегло по условията на FISA “, изясни господин Сабо. Той прави работа на драго сърце и отдаденост към джентълменството в гребния спорт. И е безусловно наясно какво биха означавали 100-200 грама преимущество за една лодка, тъй като той самият е гребец и не пропуща опцията заран да отиде на подготовка в дребна река край Тел Авив, където живее.

„ Когато напуснах армията на Израел, след 15 години работа в техническите елементи, станах професионален арбитър по гребане във FISA. Бях на Олимпийските игри в Лондон. Старая се да не пропущам огромните надпревари даже и в този момент, когато към този момент съм доброволец, и за своя сметка пристигнах тук в Пловдив. Вече се срещнах с сътрудниците, които са на старта и по дистанцията, имам персонални усещания от работата им – тя е доста професионална. Убеден съм, че ние – съдиите вършим двете най-важни неща, които се изискват от нас: да пазим здравето на състезателите и да им даваме равни условия по време на надпреварите “, заключи арбитър Ели Сабо.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР