Със свое решение Върховният административен съд постанови, че водещата на

...
Със свое решение Върховният административен съд постанови, че водещата на
Коментари Харесай

Магдалена Ташева и "Атака" спечелиха дело срещу осмина сирийци

Със свое решение Върховният административен съд постанови, че водещата на предаването " В окото на бурята " по телевизия " Алфа " и някогашен народен представител Магдалена Ташева и партия " Атака " - в качеството на снабдител на телевизионна продукция, не са направили дискриминация по отношение на осем сирийци по признаците " националност, етническа принадлежност, поданство, генезис, вяра, персонално и публично състояние ", осведоми пресцентърът на партията. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

В края на 2013 година осмината подадоха тъжба в Комисията за отбрана от дискриминация против Ташева, телевизия " Алфа " и партията на Волен Сидеров. Това стана с правна помощ, предоставена от Българския хелзинкски комитет. Според жалбоподателите в предаването " В окото на бурята " от септември 2013 година са изразени квалификации, които ги дискриминират. Комисията е открила единствено едно нарушаване, осъществено от Ташева за изявление с израза " така наречените сирийски бежанци, които не са нищо друго с изключение на всеобщи убийци, освен това ислямисти ". Единствено тази част решението на комисията не е обжалвана пред Върховен административен съд и е влезнала в действие.

" Изказванията на Ташева не насаждат, не популяризират, не предизвикват и не оправдават ненавист кардинално към всички бежанци, сирийци, мюсюлмани. Затова не е налице съображение за ограничение свободата на словото...Изказванията касаят единствено онази група от чужденци, които вземат участие във въоръжени неправителствени групировки във военния спор в Сирия, правят жестокости и убийства, минават нелегално държавната граница, в това число границата на България и заплашват националната сигурност и тази на страните в Европейския съюз ", се споделя в решението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР