Със свое решение правителството прие Националния план за въвеждане на

...
Със свое решение правителството прие Националния план за въвеждане на
Коментари Харесай

Ето от кога се очаква да започнем да плащаме с евро в България

Със свое решение държавното управление одобри Националния проект за въвеждане на еврото в Република България. Това е част от решенията, взети от Министерски съвет (МС) през днешния ден, прецизираха от държавната осведомителна работа.

Ето какво прецизираха от Министерски съвет по тематиката:

Националният проект за въвеждане на еврото в България е документът, въз основа на който ще се осъществя оперативната работа за подмяна на лв. с еврото. 

Планът е създаден от Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната, който е със съпредседатели министърът на финансите и шефът на Българската национална банка.

Подготовката за присъединението на България към еврозоната е при целева дата 1 януари 2024 година Въвеждането на еврото е планувано без временен интервал, като датата на приемане на еврото ще съответствува с въвеждането му като публична разплащателна единица. 

България взе участие във Валутния механизъм II с режима си на паричен съвет (валутен борд) и закрепен централен курс от 1.95583 лв. за 1 евро, който курс ще бъде непокътнат и при влизането на страната ни в еврозоната, т.е. превалутирането ще се прави посредством използването на неотменимо закрепения централен валутен курс от 1.95583 лв. за 1 евро. 

След въвеждане на еврото в границите на месец левът и еврото ще бъдат по едно и също време законно платежно средство.

В Националния проект за въвеждане на еврото в България са разказани правилата, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и главните действия за сполучливото въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г. 

Документът преглежда всички значими оперативни действия и ограничения, които участниците в подготовката за въвеждането на еврото - частният, общественият бранш и жителите - следва да правят като част от процеса по въвеждането на еврото. Дефинирани са разпоредбите за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за подмяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с закрепени и променливи лихвени проценти. 

Посочени са процедурите за доставяне и разпространяване на евробанкноти и монети, разказани са нужните законодателни промени. 

Този документ включва и главните правила и стадии на осведомителната акция, ориентирана към повишение информираността на българските жители за метода на подмяна на лв. с евро, образните и защитни характерности на евробанкнотите и монетите, ограниченията за отбрана на потребителите и други значими въпроси, свързани с въвеждането на еврото.

Конкретните задания, които би трябвало да се извършат в процеса на подготовка за участие в еврозоната, със периодите и виновните за осъществяването институции ще бъдат детайлно написани след това в План за деяние към Националния проект за въвеждане на еврото в Република България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР