Със свое решение правителството предлага на Народното събрание, на основание

...
Със свое решение правителството предлага на Народното събрание, на основание
Коментари Харесай

Правителството официално предложи удължаване на бюджета

Със свое решение държавното управление предлага на Народното събрание, на съображение на член 87, алинея 1 от Конституцията на Република България, да се удължи действието на Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година (т.нар. удължителен закон).

В неделя министър председателят Гълъб Донев съобщи в медийно присъединяване, че бюджетът ще бъде продължен, с което ще се подсигурява изплащането на пенсии и заплати.


След конституиране на 49-ото национално заседание на 12 април 2023 година срокът на деяние на удължителния закон е до 10 юни 2023 година В случай че в упоменатия период не са признати Законът за държавния бюджет на Република България за 2023 година, Законът за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година и Законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година, е належащо да се продължи действието на така наречен удължителен закон.

 

Предложеният законопроект ще обезпечи непоклатимост и опция за финансиране на системите и реализиране на техните държавни и публични функционалности до приемане на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година
По този метод се обезпечава опция за осъществяването на разноски и даването на прехвърляния на първостепенните разпоредители с бюджет, при изискванията на неприети бюджетни закони за 2023 година и при отчитане на влезнали в действие актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които плануват спомагателни или понижени бюджетни средства.


Промените подсигуряват възнаграждение на действия, свързани с помощи и компенсации, други разноски, свързани със сигурността, живота и здравето на хората. Осигурява се опция да се дофинансират вложенията, включени в Националния проект за възобновяване и резистентност вследствие на инфлационните процеси, които доведоха до увеличение на прогнозните стойности на осъществяването, оценени при утвърждението на Плана на цени преди и до 2021 година. Осигуряването на спомагателен народен запас, нужен за осъществяването на финансовите вложения, ще подкрепи осъществяването на дейностите - стадии и цели от настояванията за заплащане, които следва да се заявят към Европейска комисия до 2026 година.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР