Със свое решение правителството одобри проекта на Закон за изменение

...
Със свое решение правителството одобри проекта на Закон за изменение
Коментари Харесай

Колкото повече щети, толкова по-скъпа става “Гражданска отговорност“

Със свое решение държавното управление утвърди плана на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, написа.
Прочетете още
С него се вкарват в националното законодателство условията на Директива (ЕС) 2021/2118 за изменение на Директива 2009/103/ЕО по отношение на застраховката " Гражданска отговорност " при потреблението на моторни транспортни средства и за надзор върху задължението за подписване на такава застраховка. Със законопроекта се вкарват нови дефиниции за " транспортно средство " и " потребление на транспортно средство ".

Предложението планува изключение от задължението за обезпечаване на ремаркета категория 01 (до 75-0 килограма), самоходна техника с мощ на мотора до 10 kW, колела с мотор, самостоятелни електрически транспортни средства и самобалансиращи се транспортни средства.

Предвидено е удостоверенията за застрахователни искания да се издават централизирано от Гаранционния фонд въз основа на данните за застрахователни искания, съдържащи се в поддържания от него електронен указател. По този метод се отразява цялата история на породените вреди при потребление на транспортното средство, без значение от застрахователя, при който лидерът е бил застрахован. В тази връзка, се предлага смяна в настоящата национална уредба на коригирането на застрахователната награда по наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите според от предявените искания (система " бонус-малус " ).

Въвежда се обвързване за застрахователите да разгласяват личните си политики по отношение на потреблението на удостоверенията за застрахователни искания по отношение на определянето на застрахователните награди по наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите и да одобряват лични правила за поправяне на застрахователните награди (система " бонус-малус " ).

Актуализират се минималните застрахователни суми по наложителната застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите, както следва:

- за неимуществени и имуществени вреди в резултат на телесно увреждане или гибел от 10 420 000 лева за всяко събитие, без значение от броя на повредените лица, на левовата равноценност на 6 450 000 евро;

- за вреди на имущество (вещи) от 2 100 000 лева за всяко събитие, без значение от броя на повредените лица, на левовата равноценност на 1 300 000 евро.

Въвежда се съгласуван на равнище Европейски Съюз режим за обезщетяване на повредените лица при положение на несъстоятелност на осигурител по наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите в страната на тяхното престояване посредством гаранционен механизъм, в който вземат участие оправомощените компенсационни органи в страните членки. Гаранционният фонд е избран за подобен орган в България. В тази връзка, се предлага смяна на механизма на финансиране на фондовете на Гаранционния фонд. Предвижда се вноските в Обезпечителния фонд по наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите да се дефинират като % от начислената застрахователна награда, а не като закрепена сума.

Предвидени са промени и в Закона за Комисията за финансов контрол по отношение на въвеждането на регистрационен режим за организациите за осъществяване на професионално образование на чиновници на застрахователни брокери, както и заплащането на такси за вписването им и реализирането на общ финансов контрол върху тях.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР