Със свое решение от вчера, 30 юли, Общинският съвет на

...
Със свое решение от вчера, 30 юли, Общинският съвет на
Коментари Харесай

Чирпан одобри да плати 4,1 млн. лв. за водопроводи, но плаща ли ги на правилната компания?

Със свое решение от през вчерашния ден, 30 юли, Общинският съвет на Чирпан утвърди съглашение сред общината и " Щрабаг АГ " (австрийското дружество) за заплащане на 4,1 млн. лв.. Сумата е за осъществени строителни през 2015 година работи по водния цикъл на селата Гита, Свобода и Зетьово.  
В същото време шефът на консорциума " КРАМ ЩРАБАГ ЕВИ МСМ ", в който австрийското сдружение взе участие с 28,6% дял, е изпратила до локалния парламент писмо, в което се споделя, че общината не дължи нищо на " Щрабаг АГ " т.е. на една от фирмите вътре в консорциума, а точно - австрийската. Обаче шефката на консорциума Стела Стоянова прецизира, че на целия консорциум общината дължи съгласно нея 12,3 млн. лв. и предлага съглашение на стойност 3,6 млн. лв. т.е. отстъпка. Според контракта за основаване на консорциума Стоянова го съставлява в качеството ѝ на шеф на водещия сътрудник " Евиданс Инженеринг " ЕООД (с 69,4% дял). Тя заявява, че се отхвърля от претендирани неустойки за забавено заплащане и лихви.На процедура нейното предложение обаче не беше разисквано по време на сесията.
Историята на връзките сред консорциума и община Чирпан стартира от 2013 година, като затрудненията стартират в края на 2015-та. Actualno.com в детайли ги разказва в поредност материали със заглавия: " Общината, която е първенец пред финансовото министерство, само че в действителност във банкрут ", " Фирма от Сейшелите запорира капитала на МБАЛ – Чирпан ", " Строители желаят 2/3 от годишния бюджет на община Чирпан, направени водопроводи не са им платени " и " Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов: Състоянието на общината е пагубно ".
" За мен тази докладна е една от най-сериозните в сегашния мандат, без да подценявам останалите, които одобряваме ", съобщи пред съветниците кметът Ивайло Крачовлов. " Тя е обвързвана с един проблем във връзка с плана за водния цикъл на три от селата. Затова се постарах да поканя адвокатската фирма, която съставлява общината. Преди няколко месеца имахте среща с двамата юристи по придвижването на делото в Арбитражния съд, с цел да ви срещнат с детайлностите и да знаят нашите съграждани, тъй като на мен ми костваше няколкоседмични старания да беседвам непосредствено с централата на " Щрабаг ", тъй като самото дело не е на локалната им централа, а непосредствено на мениджърския и икономическия екип в Австрия. Аз през вчерашния ден изказах своите благодарности за това, че те се съгласиха да разрешат на своята адвокатска адвокатска фирма да участва и всички вие да се запознаете и зададете всички вероятни въпроси ", изясни градоначалникът.

Градоначалникът означи, че по искане на контрагента " Щрабаг АГ " сесията се предава онлайн.
" Що се отнася до това за какво аз желаех да използван декларация към контракта, тя е по тяхно искане, с цел да няма ненужно напрежение и нездравословни мнения, което се разбрахме да ви го раздадем. Те са много консервативна компания и много мъчно се договаря. Така че имате всичко, с цел да няма ни най-малка сянка върху това, което вършим ", акцентира кметът.
По думите му, задоволително доста въпроси са били заложени на комисиите предходния ден. Обсъдено било и къде са подводните камъни за общината. " Какви са връзките в съответния консорциум това нас не ни интересува. Смятам, че това е по-малкото зло, което можем да изберем, с цел да почистим дефинитивно този проблем ", акцентира Крачолов.

/Момент от първата копка по плана, 2013 г./
" Много хора ми споделят: " Добре, кмете, вие в този момент ще вземете решение, ще се споразумеете, само че по-късно ще теглите заем, с цел да обслужите по-късно главницата и лихвите. От извънсъдебното ви правно съглашение по какъв начин ще се развият взаимоотношенията в консорциума кой носи отговорност? ". Аз съм казвал и различен път - не е кметът, нито Общинският съвет органът, който дефинира виновност, кой каква отговорност носи, с цел да се стигне до този проблем - дали това е липса на административен потенциал, на правна просвета, на метод на ръководство на европейски план. В момента върви следствие и откакто то завърши способените органи ще се произнесат за виновност, невиновност, има ли подобен, който да носи отговорност. Сега вървят процесуално-следствени дейности. Процесът не е спирал. Аз единствено за последните месеци имам над 5-6 писма до следствените органи, дали сме съответната информация. Не очаквайте от мен да упреквам някой или да оправдавам. Тук ние сме съсредоточени върху това да търсим решение на този проблем ", съобщи още кметът.
Съветникът Росен Иванов споделя, че този план е приключен през 2015 година и действително обектите са признати.
" Има фактури, всички действия са признати от приемателна комисия. Един сходен проблем имаше и в Стара Загора и няма по какъв начин, когато нещо сме фактурирали и подписали като признато, доста мъчно е доказуемо, че това не се е случило чисто юридически. Радвам се, че доста жители слагат пред кмета въпроса дали ще има отговорни лица. Разбира се, кметът не може да каже, способените органи могат, само че се надявам този отчет, който беше предоставен при започване на мандата, да бъде изпратен на способените органи за разглеждане и вероятно за досъдебни производства, при съществуване на причина. Надявам се, че с днешното решение да се постави завършек на този проблем, който към този момент пет години не е бил слаган нито пред Общинския съвет, нито пред жителите, а те в действителност желаят да чуят има ли отговорни, или не. Ние ще вземем това решение, само че би трябвало да мислим какво следва по-късно. Нашето мнение е, че делата с фонд " Земеделие " трябваше да се водят до дъно, тъй като там вероятността, когато планът е изпълнен качествено и в период, вероятността да завършат тези каузи в интерес на общината е доста по-голяма, само че това е минало ", уточни Иванов.
Той бе единственият консултант, взел отношение по проблема, след което съглашението с " Щрабаг АГ "   бе утвърдено с 15 гласа " за ", 3 " срещу " и 3 " въздържал се ".
В същото време в предлагането си за съглашение, изпратено от шефа на консорциума се прецизира следното (без публицистична намеса): " Съгласно член 16, писмен знак „ Д ” от контракта за консорциум, Водещият сътрудник взема решения по всички въпроси свързани с решение на разногласия с Възложителя. Това значи, че всички анекси и спомагателни съглашения се подписват от страните по контракта. Страни по този контракт са Кметът на Община Чирпан и Управителят на Изпълнителя КРАМ ЩРАБАГ ЕВИ МСМ ДЗЗД. В настояща извадка с дата 23.07.2020 година, от формалния обществен указател БУЛСТАТ (приложение) е видно, че Управител на Консорциума Изпълнител е Стела Петрова Стоянова. Непонятно и незаконно е Кметът на община Чирпан да предлага на уважаемите общински съветници да гласоподават подписване на съглашение сред община Чирпан и редовия съучастник в консорциума " Щрабаг АГ ", Австрия, който няма никакви компетенции и представителни функционалности ".

На фотографията отляво-надясно: Цвятко Туджаров - шеф на компанията за строителен контрол, Стела Стоянова - шеф на консорциума, притежател на " Евиданс Инженеринг ", Николай Иванов - представител на Щрабаг АГ - Австрия, по време на първата копка
От управлението на консорциума декларират, че считат да водят каузи против това съглашение, в случай че то стане факт.
Паралелно с поканата за съглашение е изпратен сигнал до Политическа партия ГЕРБ и до Специализираната прокуратура, в които въпросът се разказва в детайлности като корупционен, дружно с изказвания за нерегламентирана интервенция на народен представител от района.
 

/Част от сигнала до Специализираната прокуратура/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР