Със свое решение от днес по делото Стоянова срещу България

...
Със свое решение от днес по делото Стоянова срещу България
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург: България е задължена да признава сексуалната ориентация като мотив за престъпление

Със свое решение от през днешния ден по делото " Стоянова против България " (жалба № 56070/18) Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург откри, че българската страна е нарушила член 2 (правото на живот) по отношение на член 14 (свобода от дискриминация при практикуване на правата) от Европейската спогодба за правата на индивида като не е признала, че хипотетичната полова ориентировка на жертва на закононарушение е стимулирала причинителите. За решението оповестяват от Българския хелзински комитет.

Делото се отнася до убийството на Михаил Стоянов – 25-годишен студент по медицина, погубен при нахлуване в Борисовата градина в София през 2008 година Жалбоподателка по делото е майката на убития, Христина Стоянова.

Европейски съд по правата на човека отбелязва, че българският съд е открил виновността на нападателите и ги е осъдил, без да регистрира събитието, че закононарушението е осъществено от хомофобски подбуди, тъй като Наказателният кодекс у нас не прави сходна разлика при убийствата. Допълва се, че произнесените присъди са били под законовия най-малко поради чистото правосъдно минало на убийците и това, че са млади.

Подлежащото на наложително осъществяване решение на Европейски съд по правата на човека планува нашата страна да одобри законодателни промени, тъй че нападенията с свирепост на основата на ненавист към същинската или хипотетичната полова ориентировка на жертвата да бъдат възприемани като закононарушения с утежняващо виновността събитие. Европейският съд постановява, че в тази ситуация със Стоянов са били нарушени възбраната за дискриминация и правото на живот.

Европейски съд по правата на човека присъжда България да изплати на ищеца по делото - майката на Михаил Стоянов - обезщетение от 7000 евро неимуществени вреди и 3183,90 евро разходи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР