Със свое решение Административен съд – Благоевград обяви за недействителен

...
Със свое решение Административен съд – Благоевград обяви за недействителен
Коментари Харесай

Административният съд в Благоевград отмени решението на ОИК-Струмяни за избор на кмет на общината

Със свое решение Административен съд – Благоевград разгласи за нереален избора на Емил Илиев за кмет на община Струмяни, разгласен с решение на Общинската изборна комисия – Струмяни. Решението е сложено по дело, формирано по тъжба на претендента за кмет на общината Радослав Пецанов, оповестиха от съда.

Съдът е направил оглед и инспекция на изборните описи в две секционни изборни комисии и броене на действителните бюлетини, подадени за Емил Илиев, в три от секции на територията на община Струмяни. При правосъдна проверка в СИК №6 са открити 11 лица, регистрирани без ЕГН, документ за идентичност и положен автограф, и четирима с изчезнал автограф. Съдът е установил и три бюлетини в две от секциите, регистрирани за Емил Илиев, които е трябвало да бъдат регистрирани като недействителни.

Административният съд е взел поради, че Емил Илиев е разгласен за определен за кмет на община Струмяни с получени, съгласно протоколите на ОИК - Струмяни, 1402 гласа и трите броя недействителни бюлетини, регистрирани погрешно за Емил Илиев, не опорочават волята на гласоподавателя до степен да се стигне до смяна на вота, който да направи невероятно определянето на резултата от избора.

Но за 15 бюлетини не може да се откри съществуване на дали своят вот лица, с оглед неналичието на отразяване на тях в изборните описи. Не може да бъде несъмнено дали те са част от действителните или недействителните гласове и за кого от претендентите за кмет са разпределени, заради което изборът става неопределяем, показват от съда.

Съдът е счел, че са налице основни нарушавания на изборния развой, които директно въздействат на изборния резултат и които водят до неопределяемост на вота на гласоподавателите. Става въпрос за такива основни нарушавания на закона, които, в случай че не бяха позволени, резултатът би бил определяем и надлежно друг, показват от съда и допълват, че по тази причина той приема, че изборът е изопачен. Опорочена е волята на гласоподавателя, заради което изборът на кмет на община Струмяни, извършен на 29 октомври т.г., следва да се разгласи за нереален, написа в правосъдното решение.

Решението може да се апелира в седемдневен период от съобщаването му пред Върховния административен съд.

 

Българска телеграфна агенция напомня, че Емил Илиев, повдигнат от партия „ Обединени земеделци “, беше определен за кмет на община Струмяни с 1402 гласа или 50,09%. Радослав Пецанов, който оспори в съда решението на ОИК – Струмяни за оповестяване на избора за кмет, бе претендентът на партия ГЕРБ. За Пецанов, по данни на ОИК, са дали своят вот 1162 души или 41,51 % от гласувалите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР