Със свое постановление правителството одобри допълнителни трансфери в размер на

...
Със свое постановление правителството одобри допълнителни трансфери в размер на
Коментари Харесай

Правителството одобри 12 329 317 лв. за финансиране на държавни и общински културни институти

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 12 329 317 лева за финансиране на държавните културни институти в региона на културното завещание и библиотечното дело, на музеите, художествените галерии и библиотеките с районен темперамент и на читалищата.
 
От тях 10 757 317 лева се отпускат по бюджетите на общини за финансова поддръжка на музеите, художествените галерии и библиотеките с районен темперамент и на читалищата, а 1 572 000 лева ще бъдат планувани по бюджета на Министерство на културата за финансова поддръжка за държавните културни институти в региона на културното завещание и библиотечното дело.
 
 Исторически музей-Русе Исторически музей-Русе Източник: Zonanews
С даването на спомагателните средства ще се обезпечат нужните гаранции за непоклатимост на държавните културни институти в региона на културното завещание и библиотечното дело, на музеите, художествените галерии и библиотеките с районен темперамент и на читалищата. По този метод ще се увеличи и качеството на осъществяването на стратегиите и дейностите на горепосочените културни институти по отношение на опазването и представянето на движими и недвижими културни полезности, обезпечаване на дейно библиотечно-информационно обслужване на необятен кръг консуматори, възстановяване достъпа на жителите до културни артикули, ще се обезпечат и по-добри хонорари на заетия личен състав в тези обществени услуги.
 
 Регионална библиотека-Разград Регионална библиотека-Разград Източник: Фейсбук
Допълнителните средства се дават по отношение на признатите в член 1, алинея 5, т. 6.3. и т. 6.4. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година (ДВ, бр. 66 от 2023 година С до 8% се усилват стойностните индикатори на стандартите за финансирането на държавните културни институти в региона на културното завещание и библиотечното дело, както и на музеите, художествените галерии и библиотеките с районен темперамент. Стандартите за финансиране на  читалищата се усилват с спомагателни до 4% за 2023 година, в това число за възнагражденията на личния състав.
 
 Художествена изложба Художествена изложба Източник: Zonanews
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР