Със свое постановление правителството одобри допълнителен трансфер в размер до

...
Със свое постановление правителството одобри допълнителен трансфер в размер до
Коментари Харесай

Служебното правителство отпуска до 30 млн. лв. за линия 3 на метрото в София

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателен трансфер в размер до 30 млн. лева по бюджета на Столична община за построяването на Линия 3 на метрото в София, стадий 3, лот 2 - сектор ул. „ Шипка “ - ж.к. „ Гео Милев “ /район „ Слатина “/ - зала „ Арена София “/„ София Тех парк “ - бул. „ Цариградско шосе ”, в това число и за планиране, доставка, монтаж и въвеждане в употреба на системи за надзор и ръководство на влаковото придвижване, връзки и перонни преградни порти.
Необходимите средства ще се обезпечат за сметка на понижението на разноските по централния бюджет за 2022 година за осъществяване на политики по член 1, алинея 5, т. 3.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година и нарастване на разноските по централния бюджет за 2022 година за осъществяване на политики по член 1, алинея 5, т. 13.1 от същия закон.

Проф. доктор Пенка Переновска е препоръчана за почитане с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие

Министерският съвет одобри Решение за предложение до президента на Република България за издаване на декрет за награждаване на проф. доктор Пенка Переновска с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие за изключително значими заслуги за развиването на здравната просвета и процедура и в частност на педиатрията и детската пулмология в Република България.

През 1973 година проф. доктор Пенка Переновска приключва медицина в Медицински университет - София и стартира работа в Първа детска клиника в УМБАЛ „ Александровска “, където работи и до през днешния ден. Има три специалности - „ Педиатрия “ (1986 г.), „ Детска пневмология и фтизиатрия “ (2009 г.) и „ Здравен мениджмънт “ (2008 г.). От 2004 година е доцент, а от 2012 година - професор в Катедрата по педиатрия на МУ - София. В интервала 2008 - 2022 година е шеф на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „ Александровска “.

Научните й ползи са ориентирани към диагностичните благоприятни условия на бронхоскопията и бронхоалвеоларния лаваж при дни с хронични белодробни болести, вродени аномалии на дихателната система, муковисцидоза, астма при деца и въздействието на инхалаторни кортикостероиди върху растежа и тежестта при деца с бронхиална астма, профилактика и терапия на острите респираторни инфекции и други Има над 300 научи изявления и участия в български и интернационалните научни конгреси. Автор и съавтор е на 8 учебника. И понастоящем е началник на докторанти и на специализанти по педиатрия и по детска пневмология и фтизиатрия.

Сред огромните научни достижения на проф. Переновска е провеждането на първото в Европа проучване на петте класа имуноглобулини и имуноглобулин съдържащи кафези на кръвта и в бронхиалния секрет при деца с разнообразни хронични белодробни заболявания. Взема интензивно астие в основаването на интердисциплинарна група за следене на дихателната функционалност и образование на деца с заболяването на Дюшен.

Проф. Переновска е била заместник-председател на Българска асоциация по педиатрия и на Българска асоциация по детска пневмология. Съосновател е на Българското сдружение по ваксинопрофилактика. Дълги години проф. Переновска е народен съветник, а все още е основен координатор на Експертния съвет по педиатрия към министъра на опазването на здравето.

Правителството предлага проф. доктор Димитър Димитраков да бъде награден с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - първа степен

Министерският съвет одобри план на Указ за награждаване на проф. доктор Димитър Димитраков с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - първа степен за огромните му заслуги за развиването на здравната просвета и за основаването и развиването на здравната компетентност „ Нефрология “.

Проф. доктор Димитър Димитраков е роден през 1941 година в с. Богданица, Пловдивска област. През 1965 година се дипломира във Висшия медицински институт - Пловдив. През 1974 година стартира преподавателска и научна кариера като помощник в Клиниката по Факултетска терапия към ВМИ Пловдив, където се хабилитира като доцент, а по-късно и като професор по нефрология. Той е доайен на нефрологията в България, създател е на първата профилирана клиника по нефрология и вкарва профилирано образование по вътрешни заболявания в Медицински университет - Пловдив.

Като учител проф. Димитраков води лекции и на практика извършения на студенти по вътрешни заболявания, в това число кардиология, гастроентерология, белодробни заболявания, хематология и нефрология. Бил е началник на 120 специализанта по вътрешни заболявания и по нефрология, рецензент за отсъждане на научна степен в 28 състезанието и теоретичен началник на 12 сполучливо предпазени дисертации. Автор е на една монография, съавтор на 5 и основен редактор на 7 учебника по вътрешни заболявания и нефрология. Има 153 изявления в български периодически издания и 23 в непознати. Доказателство за научния му принос е неговият импакт фактор - 51.700 на изявленията, 443.488 на цитиранията или общ импакт фактор 495.188.

Научните му достижения са свързани с въвеждането на следена бъбречна биопсия посредством методите на венозна урография и ренална ангиография, въвеждането на микофенолат мофетил при лекуване на пациенти с гломерулонефрит и имунни нефропатии, изследването на остеопротогерина като маркер за костна деструкция при пациенти с ренална остеодистрофия, определянето на клиничната характерност и лекуването на „ уремично сърце “, въвеждане на радиоизотопната дилуция при проучване на хемодинамиката при бъбречно заболели за установяване на степента на сърдечната непълнота, етноепидемиологично изследване на Синдрома на хроничната тазова болежка и дефиниране на маркерите за диагностициране, въвеждане на полиморфен ДНК разбор за локализиране на генната разновидност при поликистозна бъбречна болест, определяне на трети локус на гена на самостоятелно доминантна бъбречна поликистоза.

Одобрени са Списък на продуктите, свързани с защитата и Списък на изделията и технологиите с двойна приложимост, които подлежат на надзор при импорт

Правителството утвърди Списък на продуктите, свързани с защитата и Списък на изделията и технологиите с двойна приложимост, които подлежат на надзор при импорт.
С признатото Постановление страната ни ще извърши поетите задължения на равнище Европейски съюз и интернационалните режими за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване.
Целта е отбягване на непълното изписване на следените произведения и неправилното пояснение на обвързваните с тях текстове, както от бизнеса по този начин и от страна на контролните органи.

Министърът на енергетиката е акредитиран да предприеме дейности за трансформирането на Фонда за енергийна успеваемост и възобновими източници в Национален декарбонизационен фонд

Министерският съвет упълномощи министъра на енергетиката да предприеме нужните дейности по отношение на трансформирането на Фонда за енергийна успеваемост и възобновими енергийни източници (ФЕЕВИ) в Национален декарбонизационен фонд (НДФ). Преструктурирането на ФЕЕВИ в НДФ е една от главните промени в частта „ Зелена България “ от Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България. Създаването на НДФ е съществена финансова скица в поддръжка осъществяването на задачите на Дългосрочната национална тактика за подкрепяне обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни здания до 2050 година

Преструктурирането на Фонда ще докара до основаването на подобаваща конструкция за осъществяване на функционалности на координиращо звено във връзка с стратегии, планове и действия за повишение на енергийната успеваемост. В същото време ще се употребяват структурите и към този момент построеният потенциал в секторните министерства и ще отпадне нуждата от основаване на нова организация, от създаване на спомагателен потенциал и от увеличение щата на администрацията. Фондът ще приспособява финансовите принадлежности или ще структурира спомагателни такива, при разпозната нужда, като се базира на същите вероятни източници и подобаващи схеми за финансиране, за динамичното адресиране на бариерите пред повишението на енергийната успеваемост.

Правителството одобри Иновационната тактика за умна специализация 2021 - 2027 година

Министерският съвет одобри Иновационната тактика за умна специализация 2021 - 2027 година (ИСИС). Отговорност на Министерство на нововъведенията и растежа е правене на план на Иновационната тактика за умна специализация 2021 - 2027 година (ИСИС), която е по отношение на осъществяването на тематично отключващо изискване според член 15 от Регламент(ЕС) № 1060/2021 към характерни цели за нововъведения и умения в границите на Цел на политиката 1 „ По-конкурентоспособна и по-интелигентна Европа посредством поощряване на новаторска и умна икономическа промяна и районна съгласуваност на ИКТ “ за средствата от Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд+ и Кохезионния фонд за програмен интервал 2021-2027 година Проектът на тактика е минал през развой на публично разискване, като бяха извършени и шест районни срещи със заинтригуваните страни.

Иновационната тактика за умна специализация на Република България (ИСИС) е стратегическа рамка за стабилно развиване, основано на научни проучвания и нововъведения, на териториалния потенциал и упоритости на районите и на необятното присъединяване на заинтригуваните страни. Стратегията има водеща роля за укрепването на районните иновационни екосистеми, с цел да могат те да поддържат и подтикват икономическия напредък. Основните взаимно свързани съставни елементи на ИСИС са наличният индустриален и иновационен потенциал на териториално равнище и потребността на локалните заинтригувани страни да влагат в иновационни действия. По този метод се цели районните политики, при които териториално- характерният потенциал може да се трансформира в конкурентно преимущество и да генерира резистентен стопански напредък и работни места, да получи поддръжка за финансиране в границите на политиките на Европейски Съюз.

Представеният план на ИСИС е доразвито и обновено издание на документа от програмния интервал 2014-2020, създадено в сходство с задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации и шестте целта на Европейската комисия за 2019- 2024 година - Европейският зелен пакт, Европа готова за цифровата епоха, Икономика в полза на хората, По-силна Европа на международната сцена, Утвърждаване на европейския ни метод на живот и Нов подтик за европейската народна власт.
Стратегията предстои на непрекъснат развой на възобновяване с дейното и непрестанно присъединяване на необятен кръг заинтригувани страни, в това число представители на бизнеса, обществения бранш, научни организации, обществените сътрудници и неправителствените организации.

Министерски съвет утвърди изменение на оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “

Министерският съвет одобри решение за изменение на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 г “, съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет.
Изменението на програмата се основава на забележителната смяна в икономическите условия и изискванията на пазара на труда в страната заради пандемията от COVID-19 и невижданата военна обстановка в Украйна, вследствие на което е забавено осъществяването главно на инфраструктурните планове. Има закъснение в провеждането на публичните поръчки за избор на реализатор на съществени действия по плановете и в осъществяването на дейностите на терен заради разнообразни аргументи от техническо и инженерно естество.

Това поражда риск за осъществяването на програмата, за чието превъзмогване, след разбор на осъществяването на подписаните контракти до края на 2022 година, са осъществени промени във връзка с програмните индикатори.
Изменението ще подсигурява сполучливата реализация на програмата и недопускане загубата на средства в края на програмен интервал 2014-2020 година

Правителството предлага полковник Христо Ганецовски да бъде назначен на длъжността „ Заместник-командир на Съвместното командване на силите “

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на декрет, с който да освободи бригаден военачалник Васил Лазаров от длъжността „ Заместник-командир на Съвместното командване на силите “ и от военна работа, считано от 01.01.2023 година, на съображение член 169 от ЗОВСРБ и добито право на пенсия при изискванията на член 69 от Кодекса за обществено обезпечаване.
Правителството предлага полковник Христо Ганецовски да бъде назначен на длъжността и да бъде почетен с виеше офицерско звание „ бригаден военачалник “.

Приет е отчетът за напредъка в осъществяването на ограниченията в Националната стратегия за промени за 2022 година за интервала от май до октомври тази година

Правителството одобри отчета за напредъка в осъществяването на Националната стратегия за промени (НПР) за 2022 година за интервала май-октомври тази година. Докладът съдържа информация за напредъка в осъществяването на ограниченията, показани в НПР за 2022 година, за интервала 1 май-31 октомври 2022 година и рисковете, които стоят пред тяхното осъществяване, съгласно заложените в програмата периоди. Отчетната информация обгръща ограничения, адресиращи рекомендациите на Съвета на Европейски Съюз от юли 2020 година и тези от юли 2022 година
През 2022 година рекомендациите за България са три и адресират осъществяването на уговорките от Националния проект за възобновяване и резистентност, резистентност на фискалната политика, осъществяване на дейностите по програмните документи в региона на политиката на доближаване за интервала 2021—2027 година, както и целенасочена поддръжка за най-уязвимите от покачването на цените на силата семейства и предприятия и за хората, бягащи от Украйна.
В отчета за всяка рекомендация е регистриран напредъкът в осъществяването на ограниченията и са отразени възможни опасности от закъснение или несъблюдение.

Променя се наложеният оптимален размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети по бюджета на Държавна комисия по сигурността на информацията

Министерският съвет на Република България одобри Постановление за осъществяване на промени в одобрения със Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година оптимален размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2022 година по бюджета на Държавна комисия по сигурността на информацията.
Планирането и прогнозирането на уговорките за разноски в Държавната комисия по сигурността на информацията са съобразени със спецификата на активността на Комисията и отразяват действителните стойности на пазара на горивата, електрическата сила, природния газ, стоките и услугите при сключването на контракти.
Поетите и предстоящите до края на 2022 година задължения за разноски обезпечават постигането на главните цели и осъществяването на целите на Комисията, произлизащи от Закона за отбрана на класифицираната информация.
Постановлението не оказва влияние върху държавния бюджет.

Национален статистически институт приготвя осведомителните си системите за въвеждане на еврото

1 848 000 лв. в допълнение ще получи Национален статистически институт, с цел да приспособява осведомителните си системи към еврото, реши държавното управление на съвещанието си през днешния ден. Министрите утвърдиха спомагателни разноски по бюджета на Национален статистически институт за 2022 година. Средствата ще се употребяват и за сигурност на информацията.

Въвеждането на еврото ще засегне всички осведомителни системи на Национален статистически институт, които правят действия с валутни единици и обработват финансова информация. За да се обезпечи непрекъснатост в процеса на производството на статистически данни е належащо системите да бъдат приспособени или надградени, тъй че да одобряват и обработват информация както в лв., по този начин и в евро. Трябва да се сътвори и опция системите да превалутират статическите данни за години обратно, с цел да няма спиране на статистическите редове и деформиране на информацията. Това важи и за електронните услуги. Необходима е и спомагателна рационализация за по-високо равнище на отбрана на осведомителната сигурност.

Ще се приспособяват и интегрират 11 (единадесет) осведомителни системи. С цел да се подсигурява непоклатимост и резистентност, както и високофункционална и сигурна среда, ще се закупят и внедрят 7 (седем) броя нови сървъри и програмен продукт за ръководство на виртуализационната среда в центъра за данни на Национален статистически институт. Ще бъде освежен и центъра за цифровизация, основан на роботизиран скенер.
Решението на държавното управление е обвързвано с осъществяването на Националния проект за въвеждане на еврото в Република България и с условията за сигурност на информацията.

Правителството утвърди спомагателен трансфер по бюджета на Българска телеграфна агенция за 2022 година

Министерският съвет утвърди спомагателен трансфер в размер на 3 000 000 (три милиона) лв. по бюджета на Българската телеграфна организация (БТА) за 2022 година за закупуване на електрически автомобили, хибридни коли и микробуси. Средствата се обезпечат за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2022 година
Със закупуването на електрически автомобили и хибридни коли осъществяването на стратегическите цели на Българска телеграфна агенция да се развива освен като национална, а и като районна осведомителна организация - източник на информация от Балканите за света, както и да поддържа висока осведоменост в България за нейните съседи ще бъде доста облекчено, ще бъде предоставена опция на кореспондентите на Българска телеграфна агенция да бъдат навреме на мястото на събитията и да отразяват значимите за обществеността тематики и въпроси.

Разширяването на активността на Българска телеграфна агенция по отношение на учредяването на Асоциацията на балканските новинарски организации - Югоизточна Европа (АБНА-ЮЕ) със седалище в Република България и поетият ангажимент от страна на генералния шеф на Българска телеграфна агенция да бъде общоприет секретар на организацията, също постанова нуждата от обезпечаване на спомагателни средства по бюджета на Българска телеграфна агенция за 2022 година

Одобрени са промени по бюджета на Министерство на труда и обществената политика за 2022 година

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) за 2022 година Целта на промените е да се обезпечи естественото действие на главните структури към министъра на труда и обществената политика през 2022 година
Чрез измененията ще се реализиран заложените съществени стратегически и оперативни цели на министерството и ще се подсигурява финансово застраховане на осъществени разноски за еднократни помощи на разселени украински жители с краткотрайна протекция и за социално-икономическата интеграция на афганистанските жители, признати в България през август 2021 година
Изменението не трансформира общия размер на разноските по бюджета на МТСП за 2022 година

Одобрени са промени по бюджета на Министерство на стопанската система и промишлеността

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността за 2022 година
С решението се приема вътрешнокомпенсирана смяна на одобрените разноски по политиките, в това число по някои от стратегиите на Министерство на стопанската система и промишлеността, за преразпределяне на одобрения бюджет за 2022 година по индикатор „ Персонал “.
Предлаганото изменение не трансформира общия размер на одобрените разноски по този индикатор за актуалната година. Целта е правилно отчитане и приближаване на бюджета по обособените политики и стратегии до размери, оптимално близки до нужните за тяхното осъществяване.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на МО

Министерският съвет одобри план на Постановление за одобрение на вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година
С приемане на оферти план на акт се утвърждават промени по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година, по отношение на обезпечаване на нужните средства по бюджетна стратегия „ Военно разузнаване “ за погашение на хонорари, дължимите за тях осигурителни вноски и компенсации през 2022 година

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година
С плана на акт се предлага вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по политики, за преразпределяне на одобрения на министерството бюджет за 2022 година Предлаганото изменение не трансформира общия размер на одобрените разноски по индикатори, а способства за приближаване на бюджета по обособените политики и стратегии до размери оптимално близки до нужните за осъществяването на заложените съществени стратегически и оперативни цели на министерството.

Увеличава се капиталът на „ БУЛ БИО - НЦЗПБ “ ЕООД

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година по отношение на увеличение капитала на комерсиално сдружение и Решение за увеличение на капитала на „ БУЛ БИО - НЦЗПБ “ ЕООД, гр. София.
С постановлението се утвърждават промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година за спомагателни заплащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 7 560 000 лева, за увеличение на капитала на „ БУЛ БИО - НЦЗПБ “ ЕООД, гр. София.

С решението се дава единодушие за увеличение на капитала на „ БУЛ БИО - НЦЗПБ “ ЕООД, гр. София, с парична вноска в размер на 7 560 000 лева Увеличаването на капитала ще се извърши посредством записване на нови дялове с номинална стойност 10 (десет) лв. всеки един.
Със средствата от нарастването ще се финансира създаване на хладилна апаратура за предпазване на човешка кръвна плазма, нужна за производството на човешки кръвни артикули като Имуновенин-интакт 5% IgG 50g/l инфузионен разтвор и Албумин 20% ББ, които са стратегически артикули за системата на опазването на здравето в България.

Кабинетът утвърди вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерство на правораздаването

Министерски съвет утвърди през днешния ден вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерство на правораздаването в размер на 9 380 000 лева Те ще бъдат обезпечени посредством вътрешнокомпенсирана смяна на одобрените разноски по области на политики и бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на правораздаването за 2022 година

България ще даде филантропична помощ в поддръжка на афганистанските бежанци в Ислямска република Иран в размер на 97 792 лв.

Министерският съвет утвърди 97 792 лв. филантропична помощ за присъединяване на България в районната самодейност на Екип Европа в поддръжка на афганистанските бежанци в Ислямска република Иран.
Финансирането ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за развиване и филантропична помощ и предоставено като доброволна целева вноска към Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) за осъществяване на план „ Подкрепа за афганистанските бежанци в Ислямска република Иран посредством даване на усъвършенствани здравни грижи и обучение “.

Предоставянето на непринуден принос ще обезпечи достъп до просветителни и здравни услуги на афганистански бежанци в Ислямска република Иран, която остава 10-ата по величина приемаща страна на бежанци в света.
Предоставянето на непринуден принос ще бъде израз на поредната поддръжка на България за дейностите и стратегиите на ВКБООН и ще подхожда на националните външнополитически цели на страната ни, в това число понижаване на риска от миграционен напън и битка с първопричините на незаконната миграция, която визира нашата страна и Европа като цяло.

България ще даде филантропична помощ за Украйна

България ще даде филантропична помощ за Украйна в размер на 234 700 лв., която да подкрепи страната за посрещането на най-належащите филантропични потребности в изискванията на наближаващия зимен сезон и засилени офанзиви против сериозна инфраструктура, реши държавното управление на днешното си съвещание. Финансирането ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за развиване и филантропична помощ.

Предвид тежката филантропична конюнктура в Украйна, която в допълнение се усложнява от настъпващия зимен интервал, страната ще продължи да бъде част от напъните на Европейски Съюз и интернационалната общественост за решение на спора и за облекчение на страданията и подкрепяне на гражданското население в страната.
Хуманитарната помощ ще бъде разпределена към Хуманитарния фонд за Украйна/Бюрото на Организация на обединените нации на съгласуване на филантропичните действия (ОСНА) (в размер на 156 467 лева) и Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) (в размер на 78 233 лв. ).

Община Пловдив ще ръководи археологическа недвижима културна полезност „ Античен спектакъл “ гр. Пловдив за период от 10 години

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на археологическа недвижима културна полезност - обществена държавна благосъстоятелност, на община Пловдив за период от 10 години.
Недвижимата културна полезност „ Античен спектакъл “ се намира в град Пловдив, ул. „ Цар Ивайло “ № 4 и съставлява аграрен парцел с повърхност от 6656 кв. м, метод на трайно прилагане: за археологически монумент на културата, ведно с издигнатите в него четири броя здания.
Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния археологически музей - Пловдив.

Министерският съвет предложи на Народното събрание да денонсира със закон Споразумението за основаването на МИБ и на нейния правилник и на Споразумението за организацията и активността на МБИС

Правителството утвърди предложение до Народното събрание за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната капиталова банка (МИБ) и на нейния правилник и на Споразумението за организацията и активността на Международната банка за икономическо съдействие (МБИС).
Решението е обвързвано с подхванатите координирани дейности на страните членки на Европейския съюз. През март 2022 година Министерският съвет одобри решение, с което страната ни се причисли към общата позиция на страни членки на Европейския съюз за преустановяване на участието им в МИБ и МБИС. Съгласно позицията, страните членки подхващат нужните стъпки в сходство с вътрешните си национални процедури за формалното им отдръпване от двете финансови институции.

Одобрена е българската позиция за присъединяване в съвещанието на равнище министри на Комитета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по политиката в региона на цифровата стопанска система

Министерският съвет одобри позицията на България за поддръжка приемането на Декларацията на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за надеждно, стабилно и приобщаващо цифрово бъдеще и присъединяване на Министърът на нововъведенията и растежа и Министърът на електронното ръководство в Заседание на равнище министри на Комитета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по политиката в региона на цифровата стопанска система, което ще се организира на 14-15 декември 2022 година на о. Гран Канария, Кралство Испания.
По време на съвещанието ще се обсъдят следните тематики: „ Цифрови мотори на световната стопанска система “, „ Изграждане на по-добри общества “, „ Поставяне на хората преди всичко в цифровата промяна “, „ Използване на силата на изкуствения разсъдък и новите технологии “.

В допълнение, по време на заключителната пленарна сесия на министерската среща на 15 декември 2022 година се чака да бъде призната от министрите и представителите на членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Европейския съюз и заинтригуваните участващи страни, които не са членове на организацията Декларация за надеждно, стабилно и приобщаващо цифрово бъдеще.
С горепосочената декларация се признава смисъла на цифровизацията, като развой с дълбоки и трансформиращи отблясъци върху обществата и стопанските системи, притежаващ голям капацитет за реализиране на обществен и стопански разцвет, богатство и резистентност, както и за справяне с световните провокации, като климатичната рецесия и възобновяване от пандемията от COVID-19.

Приелите декларацията поемат уговорката да работят дружно с всички заинтригувани страни за поощряване на безвредна, сигурна, приобщаваща и устойчива цифрова среда, подкрепена от отворен, безвъзмезден, световен, оперативно съчетаем, благонадежден, наличен, сигурен и резистентен интернет и почитание към върховенството на закона, правата на индивида и демократичните полезности, давайки опция на стопанските системи и обществата да просперират.
Приемането на Декларацията ще покаже готовността на България да работи интензивно за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, което е измежду главните цели на външната политика на Република България.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ през ноември 2022 година

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което се организира на 18 ноември 2022 година в Брюксел. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.
Съветът организира продан на отзиви въз основа на плана на анотиран дневен ред на Европейския съвет на 15-16 декември 2022 година, включващ тематиките Украйна, енергийна сигурност и икономическо развиване, сигурност и защита и външни връзки.
Европейска комисия осведоми Съвета за настоящото положение на връзките сред Европейски Съюз и Обединеното кралство.
Министрите организираха продан на отзиви по законодателната стратегия на Европейска комисия за 2023 година и продължиха полемиката си по отношение на последващите дейности след края на Конференция за бъдещето на Европа.
Съвет „ Общи въпроси “ организира и чуване на Унгария в границите на процедурата по член 7, параграф 1 от Договора за Европейски съюз.

Министрите за Кохезионната политика разискаха доближаването в Европейски Съюз след 2027 година

Правителството утвърди отчет за резултатите от съвещанието на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз, част „ Кохезия “, извършен на 22 ноември 2022 година в Брюксел.
В своя продан на отзиви министрите са засегнали провокациите пред Европейския съюз и дълготрайното влияние на политиката на доближаване върху районите му. Откроена е нуждата от ускорено реализиране на зеления и цифровия преход, които са станали все по-неотложни след последните рецесии, само че по едно и също време с това могат да породят нови провокации.

Съветът е единомислещ за основната роля на Кохезионната политика (КП), като съществена капиталова политика на Европейски Съюз, подпомагаща дълготрайното доближаване на европейските райони. В рамките на дебата някои страни (Германия, Нидерландия, Австрия и др.) са подчертали, че КП не следва да се трансформира в инструмент за реакция на рецесии, а да продължи да способства за дълготрайната конвергенция на районите. Други като Испания, Италия и Гърция, смятат че КП е потвърдила своя триумф в изключителни обстановки и тази адаптивност би трябвало да се резервира и в бъдеще.

България, показана от вицепремиера по ръководство на европейските средства господин Атанас Пеканов, е отбелязала, че не следва да се прави компромис с задачата на кохезионната политиката, според Договорите на Европейски Съюз. Балансът сред дълготрайните й цели и способността да реагира на провокации става все по-голям. Заедно с редица страни членки страната ни е обърнала особено внимание на демографските проблеми, които рискуват да засилят още повече съществуващите разлики и изискват фокусиран отговор на бъдещата КП. България е подчертала нуждата от нейното съчетаване със структурните промени, върховенството на правото и положителното ръководство, които са от предпочитано значение за страната.

Бъдещето на политиката за доближаване ще зависи в огромна степен от взаимоотношението й с останалите политики и принадлежности на Европейски Съюз като Механизма за възобновяване и резистентност. Кохезионната политика, съгласно страната ни, е източник на отлични практики, измежду които партньорството с всички заинтригувани страни и методът насочен към обособения район. Целта за доближаване би трябвало да откри по-широко отражение във всички европейски политики, а резултатите от КП да бъдат по-видими, разясни и по-близки до жителите.
По време на съвещанието Съветът е одобрил и изводи по отношение на политиката на доближаване.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в изключителното съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване в изключително съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “, извършен на 25 ноември 2022 година, в гр. Брюксел, Белгия.
В отчета са показани резултатите от полемиките по отношение на настоящото състояние по всички миграционни направления - отчитане на неотложните провокации и общия път напред, както и от извършените двустранни срещи за разискване на участието на България в Шенген.

Правителството одобри Годишен проект за осъществяване на самостоятелен външен надзор на осъществяването на концесионни контракти на АППК

Правителството утвърди Годишен проект за осъществяване на самостоятелен външен надзор на осъществяването на концесионни контракти от Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК) за 2023 година
Решението е в осъществяване на наредбите на Закона за концесиите, по силата на който АППК прави самостоятелен надзор на осъществяването на избрани концесионни контракти.
При своите инспекции АППК прави оценка сходството на подписания концесионен контракт с решението за установяване на концесионер, осъществяването на изискванията на концесията и отговорностите на страните по контракта, поддържането на икономическия баланс на концесията, както и напредъка за реализиране на задачите на концесионната процедура.

Още 11 млн. лева за ремонт на студентски общежития

Още 11 млн. лева ще бъдат вложени в възобновяване на студентски общежития, реши държавното управление. Средствата ще бъдат добавени към капитала на „ Студентски столове и общежития “ ЕАД за ремонт на бази за настаняване на студенти в София, Велико Търново и Пловдив.
През 2020 година капиталът на сдружението беше повишен с 32 млн. лева за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, които са негова благосъстоятелност. Финансирането беше употребявано за възобновяване и обзавеждане на шест блока общежития в Русе, Стара Загора, Пловдив, Шумен, Велико Търново и София.
В началото на академичната година 2022/2023 година се появи нужда от средства за ремонт на един блок във Велико Търново, един блок в Пловдив и 65 стаи в блок 19 на Студентски град в София. Отпуснатите средства ще се насочат за поправки на тези здания, които са наложителни, поради дефицита тук-там в общежитията в посочените градове.

Одобрени са промени по бюджета на Министерството на превоза и известията за 2022 година

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на превоза и известията за 2022 година Изменението визира преразпределяне на одобрените разноски сред политиките и стратегиите без да се трансформира общият бюджет на министерството.

Правителството утвърди спомагателни прехвърляния от 1 178 673 лева по бюджетите на общините за 2022 година за отплата на понижението в приходите от налог върху таксиметров транспорт

Правителството утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 1 178 673 лева по бюджетите на общините за 2022 година за отплата на понижението в приходите от налог върху таксиметров транспорт на пасажери. Одобрените средства са на база попълнената информация от общините в обществения обединен таксиметров указател за интервала 1 април 2022 година до 30 ноември 2022 година Средствата ще бъдат обезпечени от централния бюджет.

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, което ще се организира на 20 декември 2022 година в Брюксел.
В дневния ред на Съвета е включено провеждането на спор по предлагането за Регламент за възобновяване на природата.
Като една от страните в Европейския съюз с богато и съхранено биологично многообразие и с максимален дял от територията, обхваната в мрежата Натура 2000, България ще съобщи поддръжката си за въвеждането на правно обвързващи цел
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР