Със стоплянето на времето много от нас искат да излязт

Със стоплянето на времето много от нас искат да излязт ...

Как да се опазим от звяра на пролетта и лятото?Със стоплянето на времето много от нас искат да излязт на зелено. Да отидат на двора в дома, да отидат на вилата, да си организират пикник.

Но един звяр дебне своите жертви. Още повече, че неговата популация е доста по-голяма през тази година, заради дъждовете.

Това е кърлежът. Той напада както хора, така и животни. Разпространен е по цялата планета. Приспособил се е към съществуване дори в климатични зони като Антарктида и Арктика. 

 Атаките му се случват не само в природата - кърлежите попадат в апартамент с диви цветя, върху дрехи, животински косми. Случаите на ухапвания се регистрират най-често в предградията на градовете и селата, в градските паркове, дворове и летните вили.

Кърлежи могат да бъдат намерени върху плевели, висока трева и храсти. Вероятността за оцеляването им е толкова по-голяма, колкото по-висока е относителната влажност (от 80% и по-висока).  

Носители са на болести, вредни за хората и животните. Най-често срещаните и опасни за хората са енцефалит, борелиоза, по-специално лаймска болест, болестите на хеморагични трески, туларемия, коремен тиф, гранулоцитна анаплазмоза, бабезиоза, марсилкса треска и други, които често имат характер на епидемии. Домашните любимци са изложени на риск от заразяване с пироплазмоза, пренасяна от кърлежи. Предотвратяването на инфекции, пренасяни от кърлежи, е задача на цялата държава и на всеки отделен човек. Бдителността и предвидливостта по този въпрос са от съществено значение на всички нива. Борбата срещу кърлежите е цял набор от мерки. Сред тях - обработка на територии, тоест пасища за добитък, места за разходка на кучета, горски и паркови площи, организиране на ваксинации и навременна диагностика.

 Борбата с кърлежите е възможна само при сухо и спокойно време. Поривите на вятъра могат да отнесат продукта далеч от площадката и дъждът ще го измие. 

Повече внимание трябва да се обърне на територията на зоната за отдих и растителността, разположени по протежение на пътеките. Но с плодните храсти, дървета и градински култури трябва да се внимава. Обработката се извършва един месец и половина преди узряването на реколтата.

Не забравяйте за домашните любимци. Някои лекарства са безопасни и след половин час котката или кучето могат да бъдат пуснати на разходка. Най-правилното е да се свържете със специализирана фирма, която да Ви помогне. ДДД СЕКЮРИТИ е компания за извършване на професионални ДДД услуги (ДДД (произлиза от началните букви на думите: дезинфекция, дезинсекция, дератизация и означава група от взаимодопълващи се мерки за биологична защита, които се прилагат съвместно, по предварително разработен план. С тях се достигат следните цели: ограничава се разпространението на заразните заболявания, намалява се вероятността от възникване на болести по хората, домашните животни и полезните растения, понижават се стопанските загуби, причинени от вредители по растенията и неприятели на домашните животни. Това са комплексни ДДД обработки за свеждането до минимален брой вредители (дезинсекция) от един вид, както и унищожаването на патогенни микроорганизми (дезинфекция) и третиране за вредни гризачи (дератизация). За дълготраен ефект се прилага схема за ежемесечно извършване на ДДД).

Фирмата предлага обработки срещу вредители (хлебарки, мравки, бълхи, кърлежи, мишки, плъхове и др.). Притежава над 17-годишен опит. Обработва: административни сгради и офиси, хотели, ресторанти, сладкарници, магазини, складови и производствени помещения, училища и детски градини, здравни заведения, жилищни помещения, тавани, мазета и др., тревни площи, други открити площи. Дейността й се извършва под контрола на РИОКОЗ. Регистрирана е в Министерството на здравеопазването. Разполага с висококвалифицирани и професионално обучени служители по програмите на МЗ в РИОКОЗ и НЦЗПБ. Притежава професионална техника за извършване на различни видове обработки, в зависимост от обема и естеството на обектите – закрити помещения или открити пространства. Използва препарати, с разрешителни от Министерството на здравеопазването, които отговарят на стандартите на ЕС, и гарантират безопасността на хората и опазването на околната среда. Те са от последно поколение – без мирис, цвят и са безопасни за хората и домашните любимци.

Научете повече за нейната дейност от: ,

фейсбук-страницата: .

Телефонът за контакти е: 087 644 4500.

 

Борбата с кърлежите е спешна и сложна. Ако не се погрижите своевременно за безопасността на територията, съществува риск от заразяване с опасни и фатални заболявания. Паразитите са особено вредни за малки деца и домашни любимци.  Ако искате да се отървете от опасните „съседи“, без да навредите на околната екосистема, трябва да се обърнете към професионалисти. 

За да предотвратите появата им в дома, трябва да се придържате към следните препоръки: изхвърлете всички стари и ненужни неща. Почиствайте редовно. Отървете се от всички прахоуловители, където кърлежите могат да се размножават.  Следете нивата на влажност - не трябва да надвишават 60%, в противен случай в помещението ще се появят идеални условия за размножаване им.  Къпете домашните си любимци периодично.

 

 

*публикация

 

 

 

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg