Със стартовете на ски-бегачите завърши Олимпийският зимен младежки фестивал в

...
Със стартовете на ски-бегачите завърши Олимпийският зимен младежки фестивал в
Коментари Харесай

Ски-бегачите на Паничище и Рилски скиор с най-много отличия на Олимпийския младежки зимен фестивал в Осогово

Със стартовете на ски-бегачите приключи Олимпийският зимен юношески фестивал в Осогово. В продължение на два дни над 280 деца и младежи от 22 клуба си дадоха среща в шестото издание на форума, чийто уредници под мотото „ Да открием олимпийските очаквания на България “ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „ Спорт в свободното време “. И двете организации имат за собствен приоритет развиването на спорта измежду младите и насърчаването на гениите в ранна възраст.

Ски-бяганията се състояха по 2.5-километрово трасе със старт-финал на Фънзоната в Осогово. В тях най-вече медали завоюваха 18-те ученици на треньора Райко Пенев от Сапарева баня, които сграбчиха 4 от 6-те трофеи, представителите на Рилски скиор също бяха измежду най-добре представилите се. Най-оспорвано мина стартът при най-малките девойки, където фотофинишът отреди два златни медала и поделена победа сред Габриела Велева и Никол Дишова.

Ето и призьорите в обособените възрастови групи:

Момчета U12: Георги Джоргов (Паничище), Николай Николов (Паничище), Веселин Белчински (Паничище)

Момичета U12: два златни медала - Габриела Велева (Тритон) и Никол Дишова (Паничище), Елена Христова (Тритон), Виктория Янкова (Тритон)

Момчета U14: Марио Матиканов (Рилски скиор), Георги Наумов (Паничище), Лъчезар Божилов (Паничище)

Момичета U14: Гергана Джаджарова (Паничище), Василена Пехливанова (Паничище), Биляна Чавдарова (Рилски скиор)

Момчета U16: Александър Огнянов (Рилски скиор), Теодор Стоянов (Рилски скиор), Иван Починков (Рилски скиор)

Момичета U16: Валентина Димитрова (Паничище), Десислава Джаджарова (Паничище), Богдана Петрова (Берковица).

На тържественото закриване участниците бяха поздравени от олимпийската шампионка Здравка Йорданова, член на Изпълкома на БОК, която награди призьорите и пожела триумф на бъдещите спортни звезди на България. Сред наградилите най-хубавите бе и Анатоли Илиев, ръководител на Асоциация „ спорт в свободното време “.



Ски и ръб център Осогово провежда за повторно младежките надпревари, които по традиция дават път на спортните гении на България. Домакините още веднъж предоставиха отлични условия за участници и посетители. Голямото усърдие на локалните хора под управлението на Явор Спиридонов, многото сняг и хубавото зимно време спомогнаха за положителната организация на надпреварите на младите ни очаквания в зимните спортове.

Със Фестивала тази зима Българският олимпийски комитет съблюдава традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на форума. След първите три издания в местността Картала над Благоевград, преди две години форумът бе в Банско, а от предходната зима се реалокира над Кюстендил. Ски-зона Осогово става все по-популярна освен в България в последните години, а доказателство за това са двата старта по слоупстайл, проведени през февруари 2013 година, за които домакините получиха отлични оценки и доста суперлативи от ФИС.

От основаването си до момента тези надпревари са били първо съществено тестване за доста български спортни очаквания, по-късно утвърдили се в националните тимове на България, взели участие в юношески олимпийски игри и европейски спортни конгреси, а част от тях в този момент се приготвят за идващите олимпийски и юношески олимпийски игри. Целта на фестивала е да способства за популяризирането на главните идеали, правила и полезности на олимпизма и разпространението им измежду младото потомство, както и да даде опция за изява на младите спортни гении.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР