Със стартова заплата от 2070 лв. започват работа училищните лекари

...
Със стартова заплата от 2070 лв. започват работа училищните лекари
Коментари Харесай

Ръст! Минимум 2070 лв. получават лекарите в училище!

Със стартова заплата от 2070 лева стартират работа учебните лекари в Бургас, което е повече от сътрудниците им в страната. Това се разбра след подписването на следващ анекс за нарастване на трудовото им заплащане сред кмета Димитър Николов и синдикатите.

Допълнението към груповия трудов контракт (КТД) влиза в действие със задна дата от 1 юли и визира също медицинските сестри в ясли, детски градини и учебни заведения в общинското опазване на здравето.
Според анекса заплатите на здравните служащи в областта на образованието в Бургас се усилват с 24%.

Така съгласно последните калкулации началната съществена заплата на един доктор в учебно заведение или забавачница се подвига от 1558 на 2070 лева С надбавките за прослужено време трудовото заплащане се подвига в допълнение.

С подписването на този анекс се надвишава доста контрактуваното трудово заплащане по национално браншово съглашение, удовлетворени са от синдикатите в Бургас.

След новото нарастване месечната заплата за здравна сестра в детски градини и учебни заведения ще бъде нараснала от 1235 лева на 1600 лева, а началната съществена месечна заплата за здравна сестра в независима детска ясла и яслена група в детска градина става от 1284 лева на 1620 лева

Това е второ подред нарастване в заплащането на здравните чиновници в областта на образованието в Бургас след подписания през април първи анекс към КТД. Всички останали трудови условия и придобивки се резервират, както е написано в настоящия групов контракт, обясниха от профсъюзите.

Тази година общината започва нова стажантска стратегия в областта на детското и учебното опазване на здравето, като задачата е да обезпечи задоволително висококвалифицирани медицински експерти като лекари, лекарски асистенти и медицински сестри в учебните заведения и забавачниците.

Тя се извършва в партньорство с факултетите по “Обществено здраве ” и “Медицина ” към университета “Проф. доктор Асен Златаров ”.

“След влизането на студенти по педагогика в бургаските детски градини това лято разгласяваме и нова стажантска стратегия - този път за студенти по медицина в детското и учебното опазване на здравето.

Тя ще даде опция на студентите, учещи медицина, да стартират работа в действителна среда.

По този метод студентите ще натрупат професионален опит, а работата им ще бъде приета като стаж ”, изясни кметът Димитър Николов.

Програмата е ориентирана напълно към студентите по медицина и здравни грижи от специалностите “Лекар ”, “Лекарски помощник ” и “Медицинска сестра ” в системата на общинското детско и учебно опазване на здравето.

От стажантската стратегия могат да се възползват всички студенти от тези специалности с уверение за приключен II, III или IV курс.

Стажът на студентите завършва на 15 септември, като месечното им заплащане е в размер на 90% от главната заплата на медицински експерт в детското и учебното опазване на здравето.

Така младежите още преди да получат тапия от университета, ще могат да си докарват по една заплата от над 1200 лева в продължение на два месеца през лятото.

Увеличаването на заплатите и стажантските стратегии са част от ограниченията на община Бургас за привличане на лекари и медсестри в учебните заведения и забавачниците.

В разгласен неотдавна конкурс от локалната администрация единственото условие към претендентите бе да имат приключена магистратура по медицина и да са членове на Българския лекарски съюз.

В обявата обаче не бе посочено условие за професионален опит и добита компетентност.

“Целта ни е в учебните заведения да има непрекъснато наблюдаване от лекарско лице и да се даде късмет на млади лекари, които в този момент стартират своята процедура ”, споделя кметът Николов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР